24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Rizika, která nese rychlé hubnutí

23.05.2013
fitness-girl
Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji :) Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě :)

Pokud si do internetového vyhledavače zadáte slovní spojení "rychlé hubnutí", vyjedou vám statisíce různých odkazů. A jejich počet neustále roste. Přestože víme, že pomalé hubnutí je to zdravé, často můžeme podlehnout lákadlům, které slibují úbytek až několik kilogramů za pár dní. Reklama, internet i zastánci různých diet nám denodenně servírují náš sen na talíři. Na co už nás ale neupozorí, jsou zdravotní rizika spojená s rychlým úbytkem váhy.

 

Svalů ubývá, tuky se drží
Co se z těla ztrácí první ve chvíli, kdy mu nedodáme potřebné živiny, vitamíny, minerály, pravidelně nejíme a pijeme nejrůznější hubnoucí čaje a koktejly? Nejprve se vyrazdňuje střevo, pokud hubnoucí málo pije nebo pije různé hubnoucí čaje, dochází také k velké ztrátě vody. V další fázi se odbouráva svalový škrob i nepoužívané svaly. Pak je na řadě je konečně tuk. Ale pozor, ztrácí se tuková tkáň z prsou a boků. Tuk kolem vnitřních orgánů (tzv. útrobní tuk), který je pro nás nejnebezpečnější se naopak uchovává nejdéle. Vzniká tak charakteristický tvar těla chronických dietářů ve tvaru jablko.

 

Vylučujeme nepotřebné
Naše tělo na hladovku reaguje vylučováním. Ale jako přebytečné a nepotřebné nevyhodí tuky, které se nám uložili na břiše, zadečku či stehnech. Jako přebytečné tělo vyhodnotí vše, co akutně nepotřebuje - tedy u líných hladovkářek hlavně svalovou hmotu nepoužívaných svalů.

 

Zdravotní rizika
Mimo typický jojo efekt má rychlé hubnutí také mnoho dalších zdraví škodlivých důsledků. Častými problémy jsou zácpa či jiné onemocnění trávicího traktu. Dále pak obezita typu jablko, vysoký krevní tlak, vzestup krevního cukru... Všechny tyto příznaky jsou důsledkem stresové reakce organismu na výkyvy příjmu živin. Stoupá hladina krevních tuků, zhoršuje se práce srdce a plic, hrozí rozvoj cukrovky.

 

Závěrem
To vše jsou však spíše záležitosti, kterých by se měli obávat hlavně chroničtí dietáři. Tedy lidé s nadváhou, kteří se na týden pustí do drastické diety či půstu a poté se vrací zpět ke svému "normálnímu" režimu, kdy se opět krmí pouze nezdravými, tučnými potravinami. I tak ale není na škodu si někdy uvědomit, co takové rychlé hubnutí může způsobit a že to vlastně není vůbec nic zdravého. Naše tělo nám za to rozhodně nepoděkuje a bude si to pamatovat ještě hodně dlouho. Proto mu radši dejte dostatek všech živin, které potřebuje a hubněte pomalu, zato zdravě ;)

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

fitness-girl

Stejně jako většina žen, i já se několikrát vydala na cestu za "dokonalou" postavou. A právě na této cestě jsem propadla kouzlu zdravého životního stylu a cvičení. Nedodržuji striktně všechny zásady, ale velice jsem si tento způsob života oblíbila. Ráda o něm čtu, ráda o něm píši, ráda ho praktikuji Na svém blogu se svými čtenáři sdílím nové postřehy, inspirace, zkušenosti ze světa zdravého jídla a cvičení, ale také zážitky z života obyčejné vysokoškolačky - mě


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.