Co ráda večeřím? Nejlépe rychle, relativně zdravě a jakž takž levně :)
Ahoj všem! Dneska bych vám zase ráda hodila pár tipů na recepty, co se mi osvědčily - teď jsou na programu večeře. Nejde přímo o dietní pokrmy, nemám zase ve zvyku jíst úplně podle dietních zásad, prioritou jsou pro mě spíš kvalitní ingredience a aby to bylo spíš alespoň relativně zdravý a výživný než co nejnižší na kalorie. Moje večeře jsou relativně lehký a většinou bezmasý, protože maso mívám zpravidla na oběd a snažím se taky zachovat slušnej kompromis mezi kvalitou a cenou.
Špagety s pikantním domácím pestem
Tohle je mega dobrý a extrémně rychlý. Dejte si vařit špagety a mezitím si připravíme pesto. Potřebujete:
*Velká hrst čerstvé bazalky
*Hrst kešu ořechů (nepražený, nesolený)
*cca 2 stroužky česneku
*olivový olej
*sweet chilli omáčka
*sýr typu parmazán (já použila Gran Moraviu)
*sůl dle chuti
Je to úplně jednoduchý. Suroviny si nahážeme do misky, tyčovým mixérem rozmixujeme a je to. Pesto naservírovat na těstoviny, zasypat parmazánem a za 15 minut je hotová luxusní večeře.
Sýr s medem a ořechy
No dobře, tohle vyžaduje přípravu, která je sice jednoduchá a poměrně rychá, ale chce to nechat aspoň dva dny naležet. Nicméně pak už nakrájíme a jíme :). Suroviny:
*Sýr s bílou plísní (já použila Brie z Makra, ten si moc ráda kupuju a je jemnější než klasickej "hermelín")
*vlašský ořechy
*česnek
*olivov.olej
*med
*sušené bylinky
*sůl
*čerstvě mletý barevný pepř
Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi a ješte teplý je zalijeme cca lžící rozpuštěnýho medu. Smícháme s "ochuceným olejem", kterej je jen tak mimochodem skvělý mít všdy připravenej v lednici. Je to skvělá věc např na pokapání rozpečenýho chleba, salátů. Je to jen oliváč s utřeným česnekem, pepřem, solí, sušenýma bylinkama dle chuti.
Sýr rozřízneme napůl a rozprostřeme připravenou směs, kterou tam opatrně vidličkou zamačkámea přiklopíme druhou polovinou sýra. Necháme v lednici min. jeden den odležet.Alternativní variantou je sýr vevnitř vydlabat a vnitřek pomocí vidličky smíchat s ořechovou směsí, přičemž ořechy jsou nasekaný najemno. Celá směs se nacpe zpátky do "kůrky" sýra. Ta je ovšem o něco pracnější :)
Na fotce jsem to večeřela s fit chlebem a plátky cukety opečený v troubě.
Nejlepší rýžový nudle
K poslednímu jídlu jsem ve svým gastro archivu bohužel nenašla fotku, ale přesto doporučuju všema deseti vyzkoušet, jsou to moje nejvíc nejoblíbenější nudle a příprava je rovněž vcelku rychlá. Suroviny:
*rýžový nudle (nečekaně :)
*sojová omáčka (doporučuju např. Kikoman)
*čerstvá mrkev
*hlíva ústřičná
*cibule, česnek
*troška hladké mouky
*pórek
*čerstvý zázvor
*ústřicová omáčka (seženete v Marks and Spencer), Sweet chilli omáčka
*oliv. olej
Na pánvi si opražíme nahrubo nakrájenou mrkev na olivovým oleji, přidáme na kousky nakrájenou hlívu a pórek, lehce podlijeme vodou a chvilku podusíme. Ochutíme sojovou, ústřicovou a chilli omáčkou, přihodíme lžíci najemno nastrouhanýho čerstvýho zázvoru, ovoníme utřeným stroužkem česneku. Směs dobře promícháme s rýžovýma nudlema.
Ještě před servírováním si najemno pokrájíme cibulku, osolíme a obalíme v hladké mouce. Takto upravenou cibulku dokřupava a dozlatova osmažíme v oleji a dáme pořádně okapat na ubrousek Na talíř naservírujeme nudle se zeleninovou směsí a posypeme opečenou cibulkou. Pokud jsme líní, tato cibulka se dá koupit ve vietnamských shopech nebo třeba v ikei už hotová, ale já radši čerstvý a domácí...
Co si obykle dáváte k večeři vy? Shodneme se?