Máte novou udírnu? Uzení ryb je ideální pro první zkušenost. Ryby rychle naložíte, zhruba přes noc, a vyudíte během cca 3 hodin. Tak jdeme na to?
Lák na ryby zmáknete hned napoprvé
Další výhodou při uzení je, že na lák nepotřebujete žádný speciální postup. Ryby v láku pobydou jen krátkou dobu a nakládání skýtá obrovský prostor pro fantazii. Kromě základních druhů koření, jako jsou pepř, jalovec nebo bobkový list, báječně chutnají třeba citrusy. Na základ láku na ryby potřebujete převařenou vodu a kvalitní sůl – většina uzenářů ji používá v poměru 60 g na litr vody. Časem si vychytáte svůj poměr, který vám bude vyhovovat.
Recept: Uzený pstruh z domácí udírny
Touhle obrovskou dobrotou ohromíte každého. Základem jsou čerstvé ryby – buď z rybárny, nebo vlastnoručně ulovené. To necháme na vás.
Ingredience:
● 3 celí pstruzi
● Hotový bylinkový lák na ryby
Postup:
1. Vychladlým lákem zalijte pstruhy tak, aby byli celí ponoření.
2. Mísu obalte potravinářskou fólií a dejte minimálně na noc do lednice, nebo chladného sklepa.
3. Pstruhy nechte naložené minimálně přes noc, nejlépe po celý den.
4. Druhý den roztopte domácí udírnu na teplotu mezi 70 a 80 °C.
5. Pstruhy vyndejte z láku, osušte a zavěste na háčky nebo rozložte na rošty.
6. Uďte do zlatova cca 3 hodiny.
TIP: K uzení ryb použijte třeba dřevo z olše. Krásně zvýrazní chuť bylinného láku.
Při uzení ryb udržujte udírnu čistou
Čištění udírny řeší každý jinak. Žádný univerzální návod pro to neexistuje, protože každý udí jiné druhy masa, sýrů a jiných dobrot. Na jednom se však uzenáři shodují:
„Když je udírna od pohledu černá a vy se chystáte na uzení ryb, na výsledku to může být cítit. A to by byla velká škoda.“
Proto zhruba po každém 4. až 5. uzení vezměte do ruky hadr a speciální čistič podle materiálu vaší udírny.
Není ryba jako ryba
Uzení ryb patří k snadným a přitom velmi vděčným disciplínám. Kromě pstruha zkuste třeba domácího uzeného kapra. I tomu stačí noc v láku a podle velikosti cca 3 až 4 hodiny v udírně. Máte-li větší kusy kapra, počítejte zhruba s 6 hodinami uzení.
Milujete uzeného lososa? I ten chutná z domácí udírny úplně jinak, než když jej koupíte. V tomto případě můžete kromě klasického láku zkusit i naložení tzv. na sucho do směsi soli a cukru, a to v poměru 2:1. Základ nakládání lososa je stejný jako při přípravě oblíbeného gravlax. V případě gravlax podíváme rybu syrovou, kdežto při uzení ji dáme ještě na 8 až 12 hodin pomalu vyudit do studeného kouře.
Už víte, jaký vyberete druh ryby pro první uzení? Pokud rybám nefandíte, můžete pro začátek přeudit uzené maso z obchodu a až pak se pustit třeba do vlastního bůčku.
Tak raušovní uzení!