24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Recept: Uzený pstruh z domácí udírny a pár dobrých tipů na uzení ryb

27.09.2021

Máte novou udírnu? Uzení ryb je ideální pro první zkušenost. Ryby rychle naložíte, zhruba přes noc, a vyudíte během cca 3 hodin. Tak jdeme na to?

Lák na ryby zmáknete hned napoprvé

Další výhodou při uzení je, že na lák nepotřebujete žádný speciální postup. Ryby v láku pobydou jen krátkou dobu a nakládání skýtá obrovský prostor pro fantazii. Kromě základních druhů koření, jako jsou pepř, jalovec nebo bobkový list, báječně chutnají třeba citrusy. Na základ láku na ryby potřebujete převařenou vodu a kvalitní sůl – většina uzenářů ji používá v poměru 60 g na litr vody. Časem si vychytáte svůj poměr, který vám bude vyhovovat.


Recept: Uzený pstruh z domácí udírny

Touhle obrovskou dobrotou ohromíte každého. Základem jsou čerstvé ryby – buď z rybárny, nebo vlastnoručně ulovené. To necháme na vás.

Ingredience:

●    3 celí pstruzi
●    Hotový bylinkový lák na ryby

Postup:

1.    Vychladlým lákem zalijte pstruhy tak, aby byli celí ponoření.
2.    Mísu obalte potravinářskou fólií a dejte minimálně na noc do lednice, nebo chladného sklepa.
3.    Pstruhy nechte naložené minimálně přes noc, nejlépe po celý den.
4.    Druhý den roztopte domácí udírnu na teplotu mezi 70 a 80 °C.
5.    Pstruhy vyndejte z láku, osušte a zavěste na háčky nebo rozložte na rošty.
6.    Uďte do zlatova cca 3 hodiny.


TIP: K uzení ryb použijte třeba dřevo z olše. Krásně zvýrazní chuť bylinného láku.

Při uzení ryb udržujte udírnu čistou

Čištění udírny řeší každý jinak. Žádný univerzální návod pro to neexistuje, protože každý udí jiné druhy masa, sýrů a jiných dobrot. Na jednom se však uzenáři shodují:

„Když je udírna od pohledu černá a vy se chystáte na uzení ryb, na výsledku to může být cítit. A to by byla velká škoda.“

Proto zhruba po každém 4. až 5. uzení vezměte do ruky hadr a speciální čistič podle materiálu vaší udírny.

Není ryba jako ryba

Uzení ryb patří k snadným a přitom velmi vděčným disciplínám. Kromě pstruha zkuste třeba domácího uzeného kapra. I tomu stačí noc v láku a podle velikosti cca 3 až 4 hodiny v udírně. Máte-li větší kusy kapra, počítejte zhruba s 6 hodinami uzení.

Milujete uzeného lososa? I ten chutná z domácí udírny úplně jinak, než když jej koupíte. V tomto případě můžete kromě klasického láku zkusit i naložení tzv. na sucho do směsi soli a cukru, a to v poměru 2:1. Základ nakládání lososa je stejný jako při přípravě oblíbeného gravlax. V případě gravlax podíváme rybu syrovou, kdežto při uzení ji dáme ještě na 8 až 12 hodin pomalu vyudit do studeného kouře.

Už víte, jaký vyberete druh ryby pro první uzení? Pokud rybám nefandíte, můžete pro začátek přeudit uzené maso z obchodu a až pak se pustit třeba do vlastního bůčku.

Tak raušovní uzení!

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.