S food blogerkou Romanou z blogu Na skok v kuchyni se tento měsíc vydáme za kuchyní na italský ostrov Sicílie.
Sicilská kuchyně je plná pokrmů, které patří do kategorie cucina povera, což znamená kuchyně chudých. Místní jídla jsou plná nejen čerstvé zeleniny, ale i ryb a mořských plodů, které jsou, díky poloze u moře, cenově velmi přijatelné. Jednoduchost je hlavní doménou jídel a již po ochutnání několika pokrmů ucítíte silný arabský vliv.
Vybrala jsem pro vás několik jídel a dezertů, které jsou typicky sicilské, a chtěla bych vám je představit blíže.
Caponata
Jedná se o vařený zeleninový salát, kde jsou hlavní složkou rajčata, lilek, kapary, cibule, celer a olivy. Většinou se jí jako příloha k masu nebo jako předkrm.
Arancine
Arancine jsou rýžové koule plněné masem, sýrem nebo obojím najednou. Rýžová koule se pak obalí ve strouhance a osmaží.
Pasta alla Norma
Jak to již v Itálii bývá zvykem, těstoviny jsou základem místní kuchyně. Opět je hlavní složkou tohoto sicilského pokrmu lilek. Jedná se o těstoviny s lilkem, rajčaty a soleným sýrem ricotta.
Cannoli
Cannoli jsou trubičky ze smaženého těsta různé velikosti. Plní se našlehanou ricottou, kterou doplňují kandovaným ovocem, višněmi, strouhanou čokoládou nebo pistáciemi. Mimochodem pistácie jsou prý dobré na snížení cholesterolu (určitě ale ne ve spojení s dezertem cannoli).
Granita
Granitu na Sicílii najdete na každém rohu. Jedná se o ochucený drcený led. Můžete si vybrat z neskutečného množství příchutí. V horku, které na Sicílii panuje, zcela jistě oceníte osvěžující citrónovou verzi. Můžete ale vyzkoušet i verzi s mandlovým mlékem nebo kávou. Místní specialitou je, že si koupíte ledovou granitu a k ní přikusujete briošku.