Stres. Nedávno se tu objevil článek o tom, jak s tímhle nepřítelem bojovat pomocí jídla. Teorie je hezká věc, občas nám však docházejí nápady, jak ji použít v praxi. A proto vám přináším recept na smoothie plné surovin pro lepší náladu.
Základem zelených smoothie bývá zpravidla listová zelenina doplněná o různé ovoce, případně semínka, ořechová másla atd. Zelený koktejl je ideální na rychlou snídani nebo svačinu, jelikož příprava vám nezabere více než pět minut. Energie, kterou z jedné porce získáte, vám vydrží na několik dalších hodin aniž byste se cítili přejedení.
Na tenhle lahodný nápoj jsem použila tradiční špenát v kombinaci s avokádem plným omega 3 mastných kyselin pro správnou funkci mozku a srdce. Díky pomeranči do sebe dostanete pořádnou dávku vitamínu C. Datle, které se v tomto případě starají o příjemnou sladkost, jsou skvělé na psychickou svěžest, pozornost a díky vitaminům a minerálům rychle doplní tolik potřebnou energii.
Na 2 porce budete potřebovat
- hrnek vody (nebo oblíbeného rostlinného mléka)
- velkou hrst čerstvého špenátu
- dužinu z 1 zralého avokáda
- 1 oloupaný pomeranč
- 3 datle Medjool (nebo 5 menších čerstvých datlí), vypeckovaných
- 2 snítky máty
1. Nejdříve promixujte špenát s vodou (mlékem), dokud není jemný (to zajistí, že výsledný nápoj bude mít opravdu hladkou konzistenci bez zbytečných zelených kousků).
2. Teprve poté přidejte pokrájené ostatní suroviny a rozmixujte dohladka. Přidat lze pár kostek ledu.
3. Spotřebujte ideálně ihned, nejpozději do pár hodin, ať nepřijdete o cenné vitamíny.
Datle
U datlí bych se ráda ještě zastavila - v poslední době zažívají v kuchyni obrovský boom. A ne bezdůvodně. Kromě toho, že se jich teď nejvíce všímáme díky raw a veganské stravě, jsou staletími prověřenou vysokoenergetickou potravinou. Nelze jim upřít jejich pozitivní účinky na zdraví – v první řadě obsahují vysoké množství hořčíku, důležitého minerálu pro tělo i mysl. Dále obsahují minerály jako železo, draslík, vitamíny skupiny B a rozhodně nezanedbatelné množství vlákniny, která je důležitá pro naše trávení.
Mezi největší světové exportéry patří země jako Irák, Saudská Arábie a Írán. Pokud vyrazíte na dovolenou, tak si ty své, jako suvenýr, přivezete pravděpodobně ze zemí jako je Tunisko, Turecko a Egypt.Na pultech obchodů naleznete především ty vysušené, nabídka se však naštěstí již rozšiřuje, lze tedy natrefit i na datle čerstvé – nejčastěji k vidění je odrůda Medjool (se kterou se pravděpodobně setkáte na většině zahraničních stránek zabývající se raw a veganskou stravou). V papírové krabičce pak najdete menší čerstvé datle, balené většinou po půl kile.