24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Smoothie pro dobrou náladu

11.03.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Stres. Nedávno se tu objevil článek o tom, jak s tímhle nepřítelem bojovat pomocí jídla. Teorie je hezká věc, občas nám však docházejí nápady, jak ji použít v praxi. A proto vám přináším recept na smoothie plné surovin pro lepší náladu.

Základem zelených smoothie bývá zpravidla listová zelenina doplněná o různé ovoce, případně semínka, ořechová másla atd. Zelený koktejl je ideální na rychlou snídani nebo svačinu, jelikož příprava vám nezabere více než pět minut. Energie, kterou z jedné porce získáte, vám vydrží na několik dalších hodin aniž byste se cítili přejedení.
Na tenhle lahodný nápoj jsem použila tradiční špenát v kombinaci s avokádem plným omega 3 mastných kyselin pro správnou funkci mozku a srdce. Díky pomeranči do sebe dostanete pořádnou dávku vitamínu C. Datle, které se v tomto případě starají o příjemnou sladkost, jsou skvělé na psychickou svěžest, pozornost a díky vitaminům a minerálům rychle doplní tolik potřebnou energii.Na 2 porce budete potřebovat
- hrnek vody (nebo oblíbeného rostlinného mléka)
- velkou hrst čerstvého špenátu
- dužinu z 1 zralého avokáda
- 1 oloupaný pomeranč
- 3 datle Medjool (nebo 5 menších čerstvých datlí), vypeckovaných
- 2 snítky máty

1. Nejdříve promixujte špenát s vodou (mlékem), dokud není jemný (to zajistí, že výsledný nápoj bude mít opravdu hladkou konzistenci bez zbytečných zelených kousků).
2. Teprve poté přidejte pokrájené ostatní suroviny a rozmixujte dohladka. Přidat lze pár kostek ledu.
3. Spotřebujte ideálně ihned, nejpozději do pár hodin, ať nepřijdete o cenné vitamíny.

Datle
U datlí bych se ráda ještě zastavila - v poslední době zažívají v kuchyni obrovský boom. A ne bezdůvodně. Kromě toho, že se jich teď nejvíce všímáme díky raw a veganské stravě, jsou staletími prověřenou vysokoenergetickou potravinou. Nelze jim upřít jejich pozitivní účinky na zdraví – v první řadě obsahují vysoké množství hořčíku, důležitého minerálu pro tělo i mysl. Dále obsahují minerály jako železo, draslík, vitamíny skupiny B a rozhodně nezanedbatelné množství vlákniny, která je důležitá pro naše trávení.

Mezi největší světové exportéry patří země jako Irák, Saudská Arábie a Írán. Pokud vyrazíte na dovolenou, tak si ty své, jako suvenýr, přivezete pravděpodobně ze zemí jako je Tunisko, Turecko a Egypt.Na pultech obchodů naleznete především ty vysušené, nabídka se však naštěstí již rozšiřuje, lze tedy natrefit i na datle čerstvé – nejčastěji k vidění je odrůda Medjool (se kterou se pravděpodobně setkáte na většině zahraničních stránek zabývající se raw a veganskou stravou). V papírové krabičce pak najdete menší čerstvé datle, balené většinou po půl kile.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.