Toto sou supr dobré ale i zdravé recepty.Takže mlstné jazýčky co se snaží zhubnout něco pro vás.
Lívance s jahodami a Ricottou
Ingredience:
3 celá vejce, 400 ml polotučného mléka, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g hladké pšeničné mouky, 1 bio vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, řepkový olej na smažení, jahody a Ricotta
Postup:
Vejce ušlehejte s mlékem a vanilkovým cukrem. Postupně přimíchávejte mouku a prášek do pečiva. Poté nechte těsto chvilku odstát. Smažte na trošce řepkového oleje dozlatova. Jahody omyjte a rozmixujte nahrubo. Ozdobte jimi lívance a přidejte Ricottu, tu můžete nahradit i klasickým měkkým tvarohem, zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Nakonec ozdobte čerstvou meduňkou, já používám pro sladší efekt stévii.
Ingredience:
2 bílky, 15 g vanilkového třtinového cukru, 30 g strouhaného kokosu
Postup:
Bílky s troškou cukru ušlehejte v tuhý sníh. Poté přidejte zbytek cukru a lehce vmíchejte kokos. Troubu předehřejte na 150°C. Plech vyložte pečícím papírem a lžičkou na něj tvarujte pusinky. Vložte do trouby a teplotu stáhněte na 100°C a sušte asi tak 30 minut, dokud lehce nezezlátnou.
Tip: Výraznější chuť dodá čerstvý vanilkový lusk, stačí jej rozkrojit a vložit do uzavíratelné nádoby s třtinovým cukrem.
Něco málo o kokoskách
Je velká škoda, že se kokosové pusinky pečou jen na Vánoce. Tohle jednoduché a rychlé cukroví si můžete připravit kdykoliv během roku, když vám zbudou bílky. Kokos můžete nahradit i kvalitní nastrouhanou hořkou čokoládou nebo jinými ořechy.
Čokoládové muffiny ze špaldové mouky
Ingredience:
120 g kvalitní hořké čokolády, 150 ml mléka, 3 lžíce (vanilkového) třtinového cukru, 2 vejce, 1 hrnek špaldové mouky, 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s mlékem, přidejte třtinový cukr, aby se rozpustil. Odstavte, vmíchejte vejce a postupně přidávejte špaldovou mouku a nakonec prášek do pečiva bez fosfátů. Naplňte formičky na muffiny ze 2/3 a vložte je do předehřáté trouby na 180°C. Pečte přibližně 20 minut. Zda jsou hotové, zjistíte tak, že do nich píchnete špejlí a pokud zůstane suchá, můžete muffiny vytáhnout z trouby.
Něco málo o čokoládě na vaření:
To, že není čokoláda jako čokoláda, víme všichni. Ta „zdravá“ by měla mít alespoň 70% kakaa, jenže, jak já s oblibou říkám, lepí se na zuby a nedá se to jíst. Jde totiž o zvyk. Na pečení je ideální volbou kvalitní čokoláda na vaření, dostanete ji téměř v každém dobře zásobeném obchodě, dokonce i v bio kvalitě. Dobře se do těsta zpracovává a rovnoměrně se rozpouští.
Zmrzlinový dort s jahodami a banánem
Ingredience:
500 g jahod, 2 banány, 250 ml smetany ke šlehání, 2 kelímky bílého jogurtu, 2 lžíce třtinového cukru, šťáva z citrónu
Postup:
Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a vyložte jimi dortovou formu. Jahody omyjte a 2/3 z nich rozmixujte s třtinovým cukrem. Pokapejte šťávou z citrónu a vmíchejte smetanu s bílým jogurtem. Směs vlijte do formy na banány a navrch ozdobte plátky jahod. Dort přikryjte a vložte do mrazicího boxu alespoň na 6 hodin, ideálně přes noc. Před tím, než budete dort podávat, nechte ho chvilku povolit.
Něco málo o jahodách:
Sezóna jahod už je v plném proudu. Proč si místo klasického nedopřát zmrzlinový dort? Kromě velkého množství vody obsahují jahody vlákninu, vitamíny A, B, C a E a ze stopových prvků především mangan. Dále pak bór, draslík, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru a vápník. Mají antioxidační účinek a posilují imunitní systém. Pozitivně působí na nervy, krev a tvorbu a sílu kostí a povzbuzují činnost štítné žlázy.