Kdo by neznal Láďu Hrušku a jeho kuchyňské vychytávky? Nedávný velký boom zaznamenal jeho recept na domácí bezový sirup. Jeho výroba je velmi nenáročná a skoro nic vás nestojí. Vzhledem k aktuálním cenám sirupů v obchodech se tento tip opravdu hodí. Vyzkoušíte?
Nevíte co s voňavými květy bezu, který teď roste všude, kam se podíváte? Láďa Hruška přišel s další skvělou vychytávkou a v jednom z posledních dílů svého pořadu představil spolu s paní Vlastou sirup z černého bezu. Recept je tak jednoduchý, že se do něj můžete pustit třeba hned. :)
Potřebujeme:
30 - 35 květů černého bezu
5 citrónů 1 kg třtinového cukru
2 l převařené vody
pár kapek slivovice
Postup:
Bezové květy očistíme, zbavíme je zbytečných stonků a vložíme je do hrnce. Omyjeme jeden citron a nakrájíme ho na kolečka. Nakrájený citron i s kůrou vložíme do hrnce k bezovým květům a přelijeme převařenou vodou. Do druhého dne necháme odstát. Květy pustí šťávu a chutě se krásně spojí.
Druhý den přecedíme šťávu, vymačkáme do ní zbylé 4 citrony a nasypeme kilo třtinového cukru. Necháme probublávat na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Na závěr přidáme pár kapek slivovice, aby šťáva déle vydržela čerstvá.
Hotový sirup přidejte do vychlazené vody a letní drink je na světě. :)
Nezapomeňte si také přečíst ty nejlepší vychytávky Ládi Hrušky.
Zdroj foto: pixabay.com