Není tajemstvím, že Panna cotta patří mezi jeden z mých nejoblíbenějších nepečených dezertů. Dělávám ji po celý rok, ale teď v létě mi tento vychlazený dezert chutná ještě více. Proto byla Panna cotta mou jasnou volbou při výběru receptu, který jsem chtěla připravit speciálně pro stránky Blogerky.cz.
Panna cotta je úžasná v tom, že i když připravíte pokaždé stejný základ, dokáže být vždy jiná. Kombinace různých druhů ovoce z ní udělá neodolatelný a zároveň dokonalý dezert, který je radost servírovat.
Super TIP!
Mimo jiné obsahuje mou oblíbenou vanilku, jejíž lusk můžete po vydlabání zrníček snadno použít k přípravě domácího vanilkového cukru. Stačí jen, když vydlabaný vynilkový lusk vložíte do sklenice a zasypete ho 250 gramy cukru (používám cukr krupici nebo třtinový cukr). Poté ještě cukr s luskem ve sklenici lehce promíchejte a uzavřete, přibližně za týden bude domácí vanilkový cukr hotový.
Ingredience (na 4 sklenice)
500 ml smetany ke šlehání (30%)
2 lžičky želatiny v prášku
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
2 lžíce studené vody
1 vanilkový lusk
600 g meruněk
3 lžíce cukru krupice
1 zarovnaná lžička agaru
Postup
V misce rozmíchám želatinu s vodou a nechám ji nabobtnat. Do menšího hrnce naliji smetanu, přidám cukr a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku. Za stálého míchání přivedu k varu, poté malinko stáhnu příkon tepla, přidám želatinu a opět za stálého míchání vařím ještě 2 minutky, želatina musí být rozpuštěná. Poté nalévám do teplých sklenic, které jsem jen propláchla teplou vodou a vysušila. Ale pozor, sklenice už při nalévání musí být v šikmé poloze, aby se jejich druhá polovina nezašpinila. Já jsem je položila do obdélníkové zapékací mísy a opřela je o její hranu.V této v šikmé poloze, nechám sklenice v míse zatuhnout v lednici asi 4 hodiny. Meruňky začnu připravovat zhruba hodinu předtím, než budu z lednice vyndávat zatuhlou Panna cottu. Omyji je, vypeckuji a nakrájím na kousky. Vložím je do hrnce a zasypu cukrem. Za stálého míchání, zahřívám na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavím z tepla, rozmixuji tyčovým mixérem a vmíchám agar. Rozmixované meruňky nechám vystydnout na pokojovou teplotu.
Po čtyřech hodinách vyndám sklenice z lednice a přidám do nich meruňky, opět vrátím do lednice a Panna cottu v ní nechám ještě 2 hodiny vychladit.
Sledujte Pěkně vypečený blog a neunikne Vám žádný skvělý recept!