Léto je v plném proudu a horko je občas opravdu vyčerpávající. Vysoké teploty občas způsobují, že přes den nemáme hlad a večer to pak doháníme. Což je samozřejmě špatně, ale jak to dělat dobře a zdravě? A hlavně, co si dát, aby nám nebylo ve 40 stupních těžko?
Přinášíme Vám několik tipů na jídla, která jsou velmi chutná, mají minimální obsah kalorií, ale dodají tělu potřebné živiny k nasycení a fungování organismu.
Voda je základ
Snad každý už slyšel, že pitný režim je důležitý, obzvlášť v horkém počasí. Tělo se snadno dehydratuje, a pak nás trápí migrény, únava a slabost. Pokud ale nejste zrovna ten typ, co by do sebe dokázal „naklopit“ litry vody, udělejte to chytře a nahraďte to jídlem.
Zvyšte příjem potravin, které obsahují velké množství vody, a bude Vám stačit vypít několik skleniček. Nakrájejte si do krabičky k vodě vodní meloun, kedlubnu, okurku, ředkvičky nebo třeba jahody.
Věděli jste, že třeba jahody nebo grep mají více, než 90% vody? :)
Nejen, že tyto potraviny uhasí žízeň, ale zároveň Vaše tělo přijímá vitamíny.
Červená řepa
Mým velkým favoritem v létě je červená řepa. Například salát podle Antonie Mačingové je velmi jednoduchý, obsahuje opravdu minimum kalorií, ale skvěle zasytí. Řepa je také výborným antioxidantem a tak Vás úžasně pročistí.
Řepový salát
Potřebujeme:
- syrovou řepu
- hrášek s mrkví ve slaném nálevu
- kyselé okurky
- limetku nebo citron
- sůl, pepř a olivový olej
Řepu uvaříte (cca. 1,5 hodiny), aby byla měkká. Oloupete a nakrájíte na kostičky, přidáte hrášek s mrkví bez vody a na kousky nakrájené kyselé okurky (dle chuti). Opepříte, osolíte a zakápnete olivovým olejem a šťávou z limetky či citronu. Necháte vychladit.
Náš tip: Výborný je k tomu nízkotučný sýr, nebo vařené vajíčko.
Řepa se dá také použít jako oživení salátů zeleninových. Dodá jim kyselost a specifickou příchuť. K salátům použijte nakládanou řepu.
Tofu se zeleninou
Tofu je skvělým zdrojem bílkovin. Pokud v létě nemáte chuť zrovna na maso, je to ideální řešení. Zkuste nakrájet přírodní tofu na kostky a se svou oblíbenou zeleninou osmahnout na olivovém oleji se solí a kájenským pepřem.
Něco sladkého
Pokud Vás honí mlsná, ale nechcete se za každou cenu cpát cukrem, vyzkoušejte banánové placičky s tvarohem. Je to naprosto výborná a lehká snídaně nebo svačinka.
Potřebujete:
- 2 banány
- 1 vejce
- ovesné vločky
- skořici
- sušené brusinky
- odtučněný tvaroh
- javorový nebo agáve sirup
Banány rozmačkejte nebo rozmixujte. Přimíchejte do nich vajíčko a ovesné vločky, brusinky a trošku skořice. Na pečící papír si udělejte placičky, anebo malé sušenky a pečte na 200°C zhruba 10 minut. Na talířek si přidejte tvaroh a zakápněte ho sirupem. Společně to chutná báječně a nemusíte se cítit provinile!
Mlsání na večer
Jestli míváte večerní choutky na brambůrky, máme pro Vás několik obměn, které jsou mnohem méně kalorické, ale chuťově famózní.
Pokud dáváte přednost mexickým tortilla chips, pak si jednoduše na trojúhelníčky nakrájejte pšeničnou tortillu, posypte troškou sýra a poklaďte papričkami Jalapenos. Upečte na pečícím papíru v troubě. Pečeme na 180°C zhruba 10 minut. Je to rychlovka a má o polovinu kalorií méně, než běžné tortilla chips.
Pokud máte raději brambůrky, stačí nakrájet brambory ve slupce na kolečka, zasypat nasekaným čenekem, rozmarýnem, posypat solí a pepřem a lehce pocákat olivovým olejem. Pečete v troubě na 200°C do zlatova nebo hněda, zkrátka jak to máte rádi.
Tak dobrou chuť!
Pokud máte také tipy na lehká a nízkokalorická jídla a dobroty, podělte se s námi v komentářích.
(úvodní foto: pixabay.com)