Také vám domácí mazlíčci asistují při práci v domácnosti nebo dokonce při vaření? Ivča z blogu Cat&Cook vaří spolu s kočičkou Mindou a tvoří spolu úžasné pokrmy. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne. :)
Ivčo, kdy přišla ta první myšlenka založit Cat&Cook?
Přišla v tu chvíli, když jsem svůj soukromý účet na Facebooku zahlcovala jídlem tolik, že už jsem začala své přátele litovat. :-D K narozeninám jsem pak od přítele dostala doménu a připravenou šablonu na food blog. Původně byla na jiný název, který jsme pak personifikovali na Cat&Cook (kočka a kuchařka), podle mojí kočky Mindy. :) A tak to všechno začalo...
Co Tě na blogování nejvíce baví?
Čas strávený v kuchyni. Jednoznačně. Jsem kuchařka i cukrářka každým coulem! Ale samozřejmě mě baví i plánování jídel, která budu vařit, nakupování u mým oblíbených dodavatelů, šíření přes sociální sítě a snad už i to focení. Snažím se na sobě pracovat, abych svým fanouškům dala co nejlepší výstupy. Kdy se objevila Tvoje láska k vaření? Vzpomeneš si na první složitější recept, který jsi zvládla?
Zrovna nedávno jsem se o tom bavila s babičkou. Vzpomínala, jak mi byly dva roky, stála jsem vedle ní na stoličce opřená o kuchyň a pomáhala jí při vykrajování lineckého. Říkala jsem přitom „babi, já taky budu važit“. Ve třetí třídě si mě pak kamarádky zvaly po škole domů, abych jim udělala míchaná vajíčka na francouzský způsob. No a ve 12 letech jsem uvařila svůj první houskový knedlík. Co je podle Tebe nejnáročnější jídlo na přípravu?
Myslím si, že makronky a suflé. Obecně je asi těžší cukrařina. Člověk musí být přesný až puntičkářský a každý nedostatek je hned vidět.
Kdybys měla sestavit své nejoblíbenější menu, jak by vypadalo?
Tohle je nejtěžší otázka. Na italské kuchyni miluji rychlost a čerstvost, na francouzské propracovanost a sílu chuti, na thajské svěžest, na indické koření, na turecké snídaně, na mexické ostrost a na české naše lokální suroviny. A teď mi je líto, že jsem nezmínila další země... Ideální menu podle Cat&Cook by mohlo vypadat následovně:
Mušle st. Jacques na zeleninovém pyré
Parmezánové risotto s liškami a hříbky
Nugátový dortík se slaným karamelem
Jaký máš názor na alternativní formy stravování, jako jsou například veganství, paleo, raw a podobné?
Já to respektuji, není to můj šálek kávy, ale neodsuzuji lidi, kteří jdou nějakou alternativní cestou. Kolikrát k tomu totiž mají pádný důvod. Já mám například silnou alergii na alkohol, spousta lidí si myslí, že jsem vyléčený alkoholik nebo že jsem snad těhotná a odsuzují mě. Takže od té doby, co nemohu pít, se na to dívám z úplné jiného pohledu. Je nějaký blog, který Tě v poslední době hodně zaujal?
Je to asi ostuda, ale můj blog a zaměstnání mě zaměstnává průměrně na 18 hodin denně a nemám kapacitu navštěvovat jiné blogy. Když už si najdu chvíli, kochám se nad fotkami sladkých dobrot Lindy Lomelino, tu miluju! A chtěla bych ji někdy potkat.
Jaké máš ohledně blogování cíle? Čeho bys chtěla v životě dosáhnout?
Mým cílem je především mít možnost v co největší formě ovlivnit lidi a jejich stravovací návyky. Šířit filozofii kvalitního jídla mezi českou populaci a být jim příkladem. Ideálně formou různých spotů (reklamy, YouTube, Stream…), kuchařkou a dalšími médii... Zkrátka bych chtěla být tváří kvalitní gastronomie, jako je třeba Roman Vaněk. A určitě bych chtěla zmínit mé super partnery, kteří mě neskutečně podporují a pomáhají mi. Patří mezi ně Marks and Spencer, KitchenAid, Butlers a Weber grily. Tyto 4 značky jsem si vysnila, když jsem si blog zakládala a jsem opravdu moc ráda, že se nám povedla navázat úspěšná spolupráce. Je tady další ročník Czech Blog Awards, máš nějaké horké favority?
Líbí se mi Janina, která píše blog Cukrfree, je to šikovná holka a myslím, že blog dělá skvěle. Navíc je s ní sranda. :)
Řídíš se v životě nějakým mottem?
Ano, jedno takové motto mám. „Dělej věci tak, jak nejlépe můžeš“. Je to tak skvěle osvobozující. Člověk ví, že udělal maximum a nemá výčitky. No a také potom jedeno tematické motto: „Jediné světlo mého života je světlo v ledničce“. :)
Děkujeme za rozhovor a vy se nezapomeňte podívat na Ivči blog. :)