Které blogerky byly na dosah titulu "objev října"? Připravili jsme pro vás opět krátké představení pěti blogů, které nás v říjnu nejvíce zaujaly. Proč začaly blogovat a proč byste se na jejich blogy měli podívat? To vám prozradí blogerky samy.
Týna a Pája z blogu Tpblogers
Jak vás napadlo založit si blog a jaké byly vaše začátky?
S Pájou jsme kamarádky už od střední školy. Vždycky nás hrozně bavila móda a styl. Spolu jsme si prošly hledání sebe sama, co se týče stylu, až jsme nakonec došly, po 4 letech k tomu, v čem se cítíme nejlépe. Po celou tu dobu byly našimi vzory různé blogerky a i samy jsme dřív nějaký ten blog nebo web měly, ale nikdy ani jednu z nás nenapadlo vytvořit blog společně. Jednoho dne jsem si řekla, proč to prostě nezkusit. Třeba se nám poštěstí a blog bude mít úspěch? S tímto nápadem jsem přišla za Pájou, ta ho odkývala a hned jsme se daly do focení prvních outfitů. Asi nejnáročnější bylo vymyslet název, po opravdu dlouhých debatách jsme nakonec zvolily jednoduché TP Bloggers (T-Týna; P- Pája), pak přišla na řadu grafika, což už byla zábava, jelikož jsme tento obor obě vystudovaly a blog byl na světě. Ze začátku bylo dost těžké na sebe upozornit, tak jsme informovaly všechny kamarády a příbuzné a blog se začal pomalu rozjíždět. Musím ale říct, že snad už alespoň v malém povědomí jsme. Nicméně stále je to začátek a velký kus cesty máme ještě před sebou.
Čeho byste chtěly v blogování dosáhnout?
Radost by nám udělalo dosáhnout velkého počtu fanoušků. Protože když víte, že Váš blog někdo čte nebo svými nápady někoho inspirujete je Vám hned jasné, že Vaše práce za něco stojí a máte hned větší chuť do práce další. Moc by nás také potěšilo, kdybychom si mohly vyzkoušet spolupráci s nějakou značkou nebo firmou.
Čím je tvůj blog zvláštní a proč bychom se na něj měli podívat?
Náš blog je zvláštní možná právě tím, že jsme na něj dvě. Jelikož každá z nás je trochu jiná, každá má svůj vlastní styl a své vlastní zájmy. Já například miluju návštěvy různých designových a módních akcí, Pája si teď pořídila koťátko, tudíž na blogu můžete najít články zaměřené právě na něj. Náš blog je hned dvojnásobná inspirace a každý si v něm může najít to své. Díky aktivitě nás obou je blog také stále aktuální. Jednoduše – ve dvou se to lépe táhne :).
Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook
Jak tě napadlo založit si blog a jaké byly tvé začátky?
S vařením jsem začínala v podstatě na prvním stupni základky, kdy jsem kamarádkám chodila vařit míchaná vajíčka k nim domů, byla jsem takový chef at home :-). Poté jsem se hodně učila od babičky, získala jsem takové ty typické babiččiny rady. Když už byly lidské zdroje vyčerpané, přišly na řadu knihy, učila jsem se od známých českých i zahraničních kuchařů, studovala tradiční receptury a základní postupy... Začala jsem při práci vařit v úžasné restauraci, která využívala moderní postupy na tradičním základu a tam jsem získala i praxi. Čím dál víc jsem měla potřebu předávat tuto filozofii a mé zkušenosti lidem, kteří se v restauracích nechávají vodit za nos, kupují, většinou nevědomky, nekvalitní suroviny, nechávají se ovlivňovat reklamou na různé "vylepšováky" při vaření a zapomínají na tu krásu tradiční kuchyně, na vůni másla, čerstvého vývaru, na chuť domácího chleba či kvalitního sýru a celkově na ten pocit, že si uvaří něco z kvalitních surovin, co chutná neuvěřitelně a přitom to tolik nestojí.
Čeho bys chtěla v blogování dosáhnout?
Mám potřebu šířit filozofii dobrého jídla a čím víc lidí mě bude sledovat, tím lepší bude jejich vzdělání v otázce gastronomie a já budu šťastnější. Samozřejmě se snažím dosáhnout co nejvyšší sledovanosti přes sociální sítě, psaním kvalitních článků na blogu a doufám, že se mi do budoucna podaří navázat kvalitní spolupráce a dosáhnout tak lepších výsledků. Opravdu si srdečně přeji, aby v Čechách lidé zase začali vnímat gastronomii jako něco důležitého, v podstatě jako umění, přesně tak, jako to mají například na jihu Evropy.
Čím je tvůj blog zvláštní a proč bychom se na něj měli podívat?
Je to rozhodně obsah. Pár věcí dělám jinak, než ostatní blogeři. V první řadě se soustředím především na rady a tipy v kuchyni, než na recepty. Receptů je všude plno, ale správných postupů, vysvětlení pojmů jako je karamelizace, brazírování apod., to už je málokde popsané. Své stránky neplním každý den receptem na limonádu jen proto, aby tam bylo něco nového. Raději si dám práci s pořádným článkem a řídím se pravidlem "méně je více". Myslím si, že mám i celkem příjemnou grafiku, kterou ještě stále piluji a snažím se, aby stránky byly jednoduché a plně funkční a to i při zobrazení na telefonu.
Jana Bartošová z blogu Chez Jeanne
Jak tě napadlo založit si blog a jaké byly tvé začátky?
Pečení je moje vášeň, která mě provází už odmalička, obě moje babičky byly výborné pekařky a cukrářky a moc mě s nimi bavilo trávit čas v kuchyni. Postupně jsem pak začala převádět tradiční rodinné recepty do moderní podoby, začala sledovat zahraniční časopisy a foodblogy a jednoho dne si řekla, proč to taky nezkusit. Baví mě práce na počítači, odmala také ráda amatersky fotím úplně cokoliv, tak proč to všechno nespojit v jednu příjemnou věc. Člověk má pořád zkoušet něco nového a poznávání nových věcí a chutí je mi odjakživa blízké. V blogování se zatím cítím jako nováček, začala jsem zhruba před rokem, tak to zatím pořád beru jakou velkou výzvu a určitě je ještě co zlepšovat. Také bych potřebovala aby měl den alespoň osmačtyřicet hodin a já se tak mohla věnovat i jiným zajímavým článkům z prostředí jídla, než jen samotným receptům.
Čeho bys chtěla v blogování dosáhnout?
V blogování mi jde hlavně o to, abych zde vytvořila prostor, kde se lidé budou cítit dobře, kam se budou rádi vracet, nechají se inspirovat mými oblíbenými recepty nebo přijdou třeba jen načerpat dobrou náladu. Beru to i jako příležitost, jak poznat nové lidi, nebo se dostat k novým zážitkům. Pravidelně peču i pro své okolí na různé příležitosti a mým cílem a snem je jednoho dne spojit tento příjemný koníček v pracovní činnost, která mě bude bavit, naplňovat a kde prostřednictvím mých výtvorů budu lidem přinášet sladký úsměv na tváři, prostě jako takové malé "sladké" poslání.
Čím je tvůj blog zvláštní a proč bychom se na něj měli podívat?
Na tuto otázku už jsem asi odpověděla. Kromě toho, že se lidé, co milujou jídlo tak jako já, mají přijít podívat kamsi, kde na chvíli hodí starosti za hlavu, snažím se každou volnou chvilku blog aktualizovat a sdílet s nimi nové originální recepty, na které třeba jinde nenarazí, přinášet občas i zajímavé tipy nebo nápady z oblasti pečení. V poslední době bych se ráda zaměřila i na zdravé recepty, jejich bezlepkové verze atd., prostě dokázat, že i mlsat se dá zdravě, tak snad se mi to podaří...
Jak tě napadlo založit si blog a jaké byly tvé začátky?
V samotném blogování jsem již dlouhou dobu. Už od svých 13let jsem blogovala, dřív to ale byly takové ty dětské blogy oblíbených kapel, stylů atd. Pak mě tato éra opustila. Když jsem po několika letech náhodou narazila na fashion blogy, řekla jsem si, proč to nezkusit také, protože mě móda baví a je to můj koníček. Následně jsem si právě založila blog a začala se tomu aktivně věnovat. Začátky však byly těžké (asi jako pro každého). S bloggerem jsem vůbec neuměla (a přiznám se, že dodnes toho ještě tolik neumím, co se týče designu), návštěvnost jsem měla minimální, a tak jsem se snažila svůj blog propagovat kde se dalo. Díky tomu, se mi za poslední dobu začalo dařit, tudíž to určitě k něčemu bylo.
Čeho bys chtěla v blogování dosáhnout?
V blogování bych se chtěla určitě dostat co nejdál, respektive byla bych ráda, kdyby to v budoucnu nebyl už jen koníček, ale i má vysněná práce.
Čím je tvůj blog zvláštní a proč bychom se na něj měli podívat?
Můj blog je zaměřený hlavně na módu, a to protože studuji v oděvním a textilním průmyslu, a zároveň je to můj koníček a samozřejmě bych se tomu chtěla aktivně věnovat i v budoucnu. Píšu ale i o všem možném jako kosmetika, zážitky z cestování, dobré recepty na super jídla a nově jsem přidala i rubriku "Work,, kde píšu o mé práci, jako modelka. Protože jsem součástí jedné modelingové agentury v Praze, ráda se podělím s ostatními o své zážitky, zkušenosti i rady.
Jak tě napadlo založit si blog a jaké byly tvé začátky?
Blog mě napadlo založit začátkem letošního června. Uvažovala jsem o tom už delší dobu, ale pořád jsem to odkládala. Jenže v tu dobu se cosi změnilo a mně došlo : "Dost, nemá smysl to už dál odkládat!". Nikdy jsem nebyla vyloženě technický typ, takže nebylo úplně snadný se naučit pracovat s fotkami, nastavením a se samotným blogem. Pár dní to trvalo, ale nakonec jsme se oba navzájem pochopili. Jinak jsem už od začátku ale věděla, o čem přesně chci psát a hlavu jsem měla (naštěstí ještě mám) plnou nápadů. Navíc jsem měla i obrovskou podporu mé rodiny, takže nemůžu říct, že by moje začátky byly až tak těžké.
Čeho bys chtěla v blogování dosáhnout?
Určitě bych chtěla dosáhnout co největšího počtu čtenářů (asi jako všechny), ale především, aby lidi moje články bavily a aby třeba i inspirovaly. A jednou bych se snad i ráda dostala do top 10 v Blogerce Roku, ale to je zatím ještě daleko.
Čím je tvůj blog zvláštní a proč bychom se na něj měli podívat?
Na svém blogu píšu o tom, co mě v životě baví nejvíc. Najdete na něm články o zdravém životní stylu, o cvičení a také o módě. Protože sama dělám pole dance, jógu a hrozně ráda peču, tak i články tohoto typu se často objevují. Snažím se lidi motivovat a podporovat ve zdravém životním stylu a cvičení, proto čtenářům představuji i různé výzvy. Poslední byla zaměřená na jógu. Na prosinec ale plánuji vlastní výzvu. Bude pro všechny, kteří se nechtějí v předvánočním čase jenom válet u televize a pojídat cukroví, tudíž se nebojte a zapojte se! Doufám, že čtenáře moje článku zaujmou, možná i inspirují a na můj blog se rádi vrátí, ať už kvůli cvičení nebo módě.