Inspirace z food blogů je v dnešní době téměř nekonečná. Každý si najde to své. Ani vegani už nepřijdou zkrátka a na české i zahraniční blogové scéně se to veganskými dobrotami jen hemží. My jsme pro vás našli 3 letní recepty, které prostě musíte zkusit, ať už jste vegan nebo ne.
Panzanella salát s pomerančem a červenou řepou podle Oh my veggies
Foto: ohmyveggies.com
Je snad ideálnější jídlo na léto, než originální salát? Jestli vás už nebaví klasika, vyzkoušejte tenhle báječný salát s opečenou řepou a pomerančem. Kombinace chutí v tomto lehkém letním jídle vás zaručeně dostane.
Na salát potřebujeme:
1 střední pomeranč
2 středně velké červené řepy
2 šálky žitného chleba
4 čajové lžičky extra panenského olivového oleje
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
3 šálky baby kapusty
2 lžíce natrhaných mátových lístků
2 lžíce oloupaných pistácií
Na zálivku:
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky černého pepře
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 220°C. Pomeranč a řepu si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Z pomeranče vyndejte všechny pecky, které najdete. Rozložte plátky pomeranče na jeden plech a řepu na druhý. Pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a opepřete.
2. Do mísy dejte žitný chléb na kostičky, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Takto upravený chleba dejte na třetí plech a všechny tři plechy strčte do trouby.
3. Chleba pečeme 15 minut, pomeranč pražíme 13-15 minut a řepu pečeme 20 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí půjde pomeranč lépe z plechu a nebude se k němu lepit.
4. Mezitím smíchejte zbylé ingredience dohromady, přidejte chleba a zálivku. Nakonec Nazdobte salát řepou a pomerančem.
Foto: minimalistbaker.com
Tenhle recept vám jednoduše zamotá hlavu. Je rychlý, jednoduchý a je to naprostá bomba. Tato verze je pro dospělé, ale pokud vynecháte rum, můžete tento skvělý recept připravit i dětem.
Piña Coladové nanuky
Na 8-10 porcí tohoto dokonalého veganského a bezlepkového dezertu budete potřebovat:
165 g nasekaného zralého ananasu
22,5 ml bílého rumu - Minimalist baker doporučuje Malibu, který nese označení vegan a gluten free
414 ml kokosové smetany nebo plnotučného kokosového mléka
37g (3 lžičky) javorového sirupu nebo agáve sirupu
165 g ananasu namočeného v rumu
Postup:
1. Dejte ananas do nádoby a zalijte bílým rumem. Nechte ho tak 5 - 10 minut a často míchejte, aby získal tu správnou chuť.
2. Mezitím dejte do mixéru kokosový krém a sladidlo, které jste zvolili a směs mixujte po dobu 1 minuty, aby se úplně spojila. Z ananasu vylijte přebytečný rum (to samozřejmě nemusíte;)) a přidejte ananas do mixéru. Mixujte, dokud se ve směsi nebudou objevovat jen malé kousky ananasu.
3. Zmrzlinovou směs dejte do formiček a dejte zamrazit na cca 4-6 hodin.
4. Podávejte a užijte si osvěžení hned, nebo uschovejte v mrazáku, kde zmrzlina vydrží až 2 týdny.
Foto: acotedajis.cz
A co nám k letnímu veganskému menu ještě chybí? No přeci nějaký originální vynikající drink. Nás okouzlilo fialkové smoothie od Lindy z blogu A co teda jíš?. Nejen, že úžasně vypadá, ale také báječně chutná.
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 a ½ hrnku mandlového nápoje Alpro
½ hrnku jahod
½ banánu
1 lžička karobu
2 lžíce chia semínek
špetka vanilkových semínek
Postup:
1. Půl hrnku nápoje promícháme s chia semínky, vanilkou a karobem. Necháme půl hodiny odstát a přendáme do připravených sklenic. Je to skvělá náhrada klasického čokoládového pudinku a dá se takto použít na bambilion různých způsobů.
2. Jahody s banánem rozmixujeme ve zbylém mléce, přelijeme jimi připravenou směs a dozdobíme fialkami (don’t worry, jsou perfektně jedlé). Smoothie pak můžeme buď promíchat s připraveným pudinkem a rovnou vyžunknout, anebo nechat obě vrsty oddělené a to nejlepší si nechat na konec.
Úžasný veganský dezert připravila také Katka ze Smooth Cooking v kuchařské show CHUTNÁ TO?!. Čokoládovou pěnu z avokáda už jsme zkoušeli několikrát a jednoduše nemá chybu. :)
Tak co? Už se vám sbíhají sliny? :) Dejte nám vědět, jak vám chutnalo. ;)