V červenci jsem se na webu Blogerky.cz stala objevem měsíce července, což mi udělalo obrovskou radost. Díky této výhře jsem si mohla na stránkách russellhobbs.com vybrat spotřebič, který bych chtěla testovat.
Na první pohled mě zaujal multivařič Cook@Home, který sliboval, že dokáže snad všechno. :)
A jaká je realita? Předem musím říci, že jsem z něj nadšená. :) Schválně jsem v něm zkoušela připravit několik pokrmů, aby recenze byla co nejpravdivější a já mohla mluvit nebo spíše psát z vlastní zkušenosti.
Než jsem se pustila do přípravy nějakého jídla, nejprve jsem si prohlédla návod k obsluze, většinou to nedělám, ale u tohoto produktu to prostě nejde jinak. Multivařič má totiž několik funkcí a bez přečtení návodu byste se s ním seznamovali nejspíše dlouho. :)
Mně osobně nadchl fakt, že dám všechny ingredience do jednoho hrnce, zaliju je třeba vínem, vývarem či vodou a po hodině či dvou mám vytvořeno úžasné, domácí, plnohodnotné jídlo. Žádné míchání, žádná starost. A to velmi ulehčí čas, především lidem, kteří nemohou stát každý den či večer u plotny. Prostě dáte ingredience do hrnce, zaklapnete víko, vyberete program a jdete třeba cvičit, číst si, pracovat, ulízet... Za mě tedy velké ANO! Cook@Home Vám prostě ulehčí život! :)
Jak jsem se zmínila již výše, zkoušela jsem v multivařiči připravovat několik jídel. Nejprve jsem dusila ossobuco na černém pivě se zeleninou – program na dušení je přednastaven na 1 hodinu. Věřte však, že za hodinu mít maso naprosto měkké nebudete, tudíž po hodině zapnete program znovu (pravděpodobně jde nastavit čas programu, ale já to nezkoušela). Po 2 hodinách se maso rozplývá na jazyku (avšak já používám vyzrálé hovězí, které je kvalitní a jeho příprava je kratší).
Podruhé jsem v multivařiči připravovala dušenou zeleninu, prostě jsem do hrnce nalila trochu olivového oleje, naházela jsem tam všechnu zeleninu nakrájenou na kousky, trochu jsem ji osolila a opepřila, přidala jsem česnek, zapla jsem opět program dušení a po hodině jsem mohla zeleninu servírovat. Nicméně vězte, že zelenina pustí dost vody, takže je ideální uvařit si rýži, kuskus či bulgur a zeleninu i se šťávou do přílohy zamíchat. Získáte tak velmi chutnou přílohu, která není suchá. :)
V multivařiči jsem dělala i francouzskou specialitu – rillettes. Opět nemám výhrady. Nakrájené maso jsem zalila vínem, přidala jsem sůl a čerstvé bylinky a nechala jsem multivařič 3 hodiny pracovat, výsledek byl opět dokonalý.
Jediný pokrm, u kterého mě Cook@Home zklamal, bylo pečení chleba. Udělala jsem těsto na chléb, nenechala jsem ho nakynout, ale hned ho přendala do vařiče a zapla jsem program na pečení chleba, který trvá tři hodiny. Těsto nakynulo v multivařiči, jak se postupně zahříval a uvnitř se zvyšovala teplota. Celkový výsledek byl však neuspokojivý. Tím, že musí být zavřený poklop dochází k větší vlhkosti uvnitř a chléb nebyl vůbec křupavý. Pečení chleba za mě tedy ne. Na dušení masa, zeleniny, vaření polévek či rýže je však multivařič perfektní. :)
Navíc je skvělé i to, že po uplynutí doby programu vařič uchovává jídlo stále teplé, takže pokud zapnete program pro přípravu jídla, pak někam odběhnete a vrátíte se později, budete mít jídlo stále krásně teplé a můžete ihned jíst. :)
Sečteno a podtrženo, pokud chcete ušetřit přípravou jídel čas, určitě si takový nebo podobný multivařič pořiďte.