Nejen pro šikovné kuchařky mám tip na tento výborný dortík :)
RED VELVET
Ingredience:
250 g mouky (půlka hladké, půlka polohrubé)
půl lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa
113 g másla
300 g cukru krupice
2 vejce
240 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička sody
1 lžička octa
půl lžičky gelové barvy - červené
Krém - 500 g Mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru
Postup:
Smícháme mouku se solí a kakaem. V podmásli rozmícháme červenou barvu. Změklé máslo rozšleháme, přidáme cukr a vyšleháme. Poté po jednom zašleháme vejce a nakonec vanilkový extrakt. Pak postupně vešleháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouku, druhou polovinu podmáslí a nakonec zbytek mouky. V malém hrníčku sodu zalijeme octem - a ihned nalijeme na těsto a rychle zamícháme vařečkou do těsta. Těsto rozetřeme do dortové formy (vysypanou hrubou moukou, nebo vyloženou pečícím papírem) a dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme cca 50 minut až hodinu.
Upečený korpus necháme přibližně 10 minut ve formě a poté ho vyjmeme a necháme vychladnout.
Studený korpus můžeme dvakrát prokrojit a naplnit krémem. Mascarpone smícháme s cukrem, přilijeme smetanu a vyšleháme na hustý hladký krém.
Doba přípravy:
- příprava 30 minut
- pečení cca hodinu
- zdobení cca 30 minut
Rady, tipy, poznámky:
- místo krému z Mascarpone můžeme použit tvarohový krém - smícháme tvahor se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem
- můžeme zdobit marcipánem podle libosti :)
Dobrou chuť :)