Čočková polévka s kokosem na indický způsob.
Co potřebuješ:
-
250 g uvařené červené čočky
-
250 ml kokosového mléka
-
1 hrubě nastrouhaná střední mrkev
-
200 g hrubě nastrouhané celerové bulvy
-
½ lžičky mletého zázvoru
-
2 lžičky kari koření
-
1/2 lžičky římského kmínu
-
1/2 lžičky bílého pepře
-
3 lístky šalvěje
-
1 lžička sušeného česneku
-
1 lžička maďarské paprikové pasty (nemusí být)
-
3 lžíce olivového oleje nebo másla
-
mořská sůl podle chuti
-
asi 1,5 l zeleninového vývaru
-
řecký jogurt nebo kysaná smetana na zjemnění
-
drobně nakrájená, nasucho opečená slanina
-
Jak na to:
Cibuli zpěníme na oleji nebo másle, přidáme mrkev a celer a restujeme do mírného zezlátnutí zeleniny. Pak zalijeme vývarem, a spolu se šalvějí vaříme do změknutí.
Pak vyjmeme šalvějové lístky, přidáme červenou čočku a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.
Polévku vrátíme zpátky na plotnu, přilijeme kokosové mléko a všechno koření, dosolíme podle chuti. Podáváme horkou s kopečkem smetany/jogurtu, posypanou opečenou slaninou (nemusí být).
Tip:
-
polévku lze stejným způsobem připravit i z dýně, tu ale vaříme přímo v zeleninovém vývaru (spolu s mrkví a celerem).
-
jogurt lze nahradit smetanou ke šlehání
-
koření uzpůsobte své chuti, někdo rád více kari, jiný nemusí římský kmín
-
zázvor i česnek můžete použít i čerstvý.