24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Digitální detox: Žijte offline

19.03.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

S příchodem chytrých telefonů nám bylo přislíbeno mnoho – vyšší produktivita, snadnější život, neustálý kontakt. Bohužel díky tomu zároveň pomalu zapomínáme skutečně žít. Takový život, který se neodehrává v instagramových čtverečcích, nebo ve facebookovém feedu. Čím dál tím méně komunikujeme, nenavazujeme vztahy s lidmi, zhoršují se naše vyjadřovací schopnosti. A co si budeme povídat, díky neustálému kontrolování notifikací pokulhává i samotná produktivita.

Pokud si uvědomujete, že máte problém (což je samo o sobě ten nejdůležitější krok), ale nevíte, jak z něj ven, zkuste následovat jednoduché kroky a uvidíte, že i pár maličkostí dovede mnoho. Máte-li pocit, že vy jste v téhle oblasti v pohodě, trošku se zamyslete – kolikrát za hodinu jen tak zkontrolujete displej telefonu? Projíždíte pravidelně před spaním (a po probuzení) sociální sítě? Odnesete si občas telefon na záchod? Zapomenete-li jej doma, je vám téměř fyzicky špatně a nemyslíte na nic jiného? Pokud si stále myslíte, že se vás tohle netýká, zkuste si do telefonu na pár dní stáhnout aplikaci (Moment, Quality Time, Offtime...), která čas strávený s jednotlivými aplikacem a dokonce i odemčení displeje přísně měří. Pak uvidíte černé na bílém, kolik času vám závislost ubírá.
Jak na digitální detox

1. V první řadě je důležité si uvědomit, co přesně vám život komplikuje. S telefonem neustále přilepeným k uchu si přijdete jako telefonní ústředna? Dvacetkrát do hodiny kontrolujete notifikace, protože „co kdyby“? Desítky minut ťukáte do klávesnice, než abyste raději dotyčnému zavolali? Každý jsme originál, proto nelze měřit jedním metrem.

2. Druhým krokem je stanovit si rozsah „omezení“. Chcete se jen odstřihnout od sociálních sítí nebo se od technologií odpoutat úplně? Na jak dlouho?

3. Třetí krok pro vás bude pravděpodobně nejsložitější – v závislosti na kroku předchozím buď můžete blokovat, případně na pár dní smazat problémové aplikace (neustálý přístup k nim by vás totiž zbytečně dráždil), nebo telefon úplně vypnout (v takovém případě dejte raději blízkým vědět, do čeho jste se pustili, ať nemají strach, co se s vámi děje a proč nejste v dosahu). Zmíněné aplikace dokáží nejen měřit strávený čas, ale také omezovat funkce jednotlivých aplikací, dokonce telefon zablokovat takovým způsobem, aby po určitou dobu fungoval pouze tak, jak mu kdysi dávno bylo určeno – k volání.

4. Jelikož jde o detox téměř v pravém slova smyslu, budete se možná po nějaké době cítit nepříjemně. Mějte pro tento případ telefon co nejméně na očích. Vyrazte do přírody a úmyslně jej zapomeňte doma. Dejte si sraz s kamarády a povídejte si – třeba se skleničkou v ruce místo mobilu. Chybí vám hry, které jste byli schopni dlouhé minuty hrát? Zahrajte si ty společenské.
Síla závislosti a snaha s ní zatočit je v této době již tak velká, že vznikají firmy, které vás za peníze od digitálních technologií izolují. Vy místo koukání do displeje koukáte druhým do očí, místo online her běháte s druhými po lese a hrajete si reálně, místo čtení příspěvků na facebooku čtete papírové knihy. Třeba na víkend. Dva dny bez mobilu, počítače i tabletu, čtečky i sluchátek.
Zatím je tento článek jen o zákazech a doporučeních. Ze všeho nejdůležitější je ale samotná motivace. Proč se do toho jinak pouštět? Odpoutání od telefonu vám přinese mnoho:
- budete si opět více všímat svého okolí,
- posílíte vztahy s přáteli a pravděpodobně najdete nové
- zjistíte, že život je krásný
- nebudete zbytečně stresováni tím, že se telefon vybije, nebo jej zapomenete doma
- budete mít mnohem více volného času
- přestanete se tolik porovnávat s ostatními, a v důsledku toho budete šťastnější

Pár tipů na závěr, které můžete udělat hned a nejsou tak drastické, jako (se vám mohou zdát) předchozí opatření: odhlašte e-mailové newslettery, vymažte nepotřebné aplikace, zbavte se her, pokuste se trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu. Žijte offline!


 

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.