24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Kouzlo skryté v mandalách

28.06.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

S mandalami se setkáváme na každém kroku. Ve formě dekorací do domácnosti, stále populárních antistresových omalovánek ale i v architektuře na místech, která by nás ani nenapadla. Víte ovšem, jak to s nimi vlastně je?

Slovo mandala pochází z východního jazyka sanskrtu. Jde převážně o pravidelné kruhové obrazce vycházející ze svého středu. Symbol kruhu se objevuje v mnoha kulturách, kde se mu dostává zásadního významu. Velkou roli však mandaly hrají také v oblasti psychoterapie (a arteterapie), kde jejich využívání zavedl C. G. Jung. Jejich tvorba velmi pozitivně působí na naši psychiku. Dokážeme se při ní zastavit, uvolnit a v neposlední řadě pohlédnout do vlastního nitra. Právě proto bych se na tento směr chtěla podívat blíž.
Dnešní doba je ohromně uspěchaná. Mnoho z nás tak trápí různé dopady stresu, jsme neustále v pohybu a neumíme ani na chvíli zpomalit. Jakékoliv kreativní vyžití je pro uštvanou mysl doslova balzámem. Pro tvorbu mandal není důležitý talent na kreslení. Pozitivně působí i jejich pouhé vybarvování. Z toho také vychází obliba zmíněných omalovánek. Každá z barev na člověka působí určitou energií a to, po jakých barvách instiktivně saháme, o nás může prozradit mnoho.
Pokud si však troufáte na tvorbu s úplně čistým papírem, můžete zapojit veškerou svou fantazii. Začněte od středu a nechte ruku vést pouze intuicí. Mandalu lze nechat v jednobarevném provedení nebo opět sáhnout po pastelkách. Nad jejich výběrem nijak nepřemýšlejte. Volte barvy, které máte rádi, nikoliv takové, které se podle vás k sobě hodí.

Proces je to velmi očišťující, zklidňující a poskytující sebepoznání. Děláte to pouze pro sebe. Nikdo vás za vaše dílo nebude hodnotit. I když se vám nedostává času, ukradněte si občas půlhodinku sami pro sebe a uvidíte, kolik vám taková tvorba dodá energie a radosti. Už jste pronikli do tajů tohoto umění? Máte doma zásobu antistresových omalovánek nebo jste odvážnější a pod rukama vám vznikají vlastní velká díla? Pochlubte se!

Zdroj foto: pixabay.com

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.