24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Už jste četli o Hygge?

23.05.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Co je Hygge? Vše, co nám dělá radost, dokáže rozlít klid v duši a životní pohodu. Jde o to si užívat život plnými doušky. Dělat co nejvíce věcí, které nás baví. Zapomenout při tom na práci i starosti (a ideálně si je vůbec nepouštět k tělu). Být více s přáteli. Ochutnávat dobré jídlo. Maličkosti, které dokáží změnit mnoho.

- Hygge je celé o žití přítomným okamžikem a jednou z nejsnadnějších cest, jak to provést...je držet se dál od zapnutého telefonu. - Cup of Jo
Při špatném počasí vám automaticky naskočí myšlenka „dneska je den jako stvořený na čtení pod dekou v teple domova“? Tak to prostě udělejte. Pro jednou nechte být špinavé nádobí a splňte si drobnost, o které celý den tiše sníte. Buďte hygge. Pozvěte přátele na zahradní party za svitu lampionů a s vůní letního večera. Hygge. Na procházce se zastavte a pořádně se kolem sebe rozhlédněte. Nasajte lesní vzduch, pokochejte se zelenou paletou. Zase hygge. Žádná věda, že?
- Slovo Hygge není určeno k tomu jej přeložit do jiných jazyků. Je určeno k tomu jej prožívat. - ToveMaren Stakkestad
To proto se tento přístup stává obrovským fenoménem poslední doby. Nic nestojí a je dostupný na každém kroku. V době, kdy jsme válcováni stresem, hledáme nějaký únik, který však naše schvácená těla snadno přehlížejí. Právě proto se na trhu jako takový malý průvodce objevila veleúspěšná knížka, která stejně jako celý hygge směr pochází ze severu Evropy, konkrétně z Dánska. Ne nadarmo se severské země považují za nejšťastnější místo k žití. Navzdory zimě, krátkým dnům i vysokým daním žijí tamější lidé plnější život. Pocit útulna, blízkosti a pohostinnosti je tím, co nyní vládne.
- Kniha Hygge - Tajemství spokojeného života je nejpoetičtější ze všech děl tohoto druhu. Přistihla jsem se, jak se stále vracím k seznamu magických hygge zvyků. - Louisa Kamps, ELLE
- Tato kniha je pravděpodobně jedním z nejlepších průvodců k vytvoření společenštějšího a hodnotnějšího života. Pěkná kniha, milá již na pohled, která ovšem zároveň poskytuje nefalšovanou výzvu k tomu, zlepšit oázy tolerance a klidu doma, i v práci, abyste mohli vyvážit odcizení, příliš mnoho podnětů a každodenní honbu za výsledky. - Sara Catterall, Shelf Awareness
Hygge lze promítnout do každé oblasti života. Zařídit si dle něj můžete domácnost, principy praktikovat v partnerském vztahu i vaření. I když filozofie hygge pochází z Dánska, původ slova sahá až do Norska, kde je v překladu podobné pojmu „well-being“, což je trochu kostrbatě přeloženo dobré žití. To samo mluví za vše.
- Nacházet se v situaci typické pro hygge znamená být ve stavu příjemného blaha a bezpečí, být psychicky uvolněný a otevřeně prožívat současnou situaci a všechny její drobné radosti – je to stav, kterého člověk nejčastěji dosahuje s nejbližšími členy společenství v prostoru s atributy domova. -Judith Friedman Hansen
Zmíněná kniha Hygge – Tajemství spokojeného života je takovým bestsellerem poslední doby, že kdo ji nečetl, jako by nebyl. Byla přeložena do mnoha jazyků včetně češtiny, a tak není výjimkou spatřit v kavárně člověka s útlou knihou, šálkem horké kávy a štěstím v očích. Jednou z nadšených čtenářek je i Patricie Solaříková, jež s knihou tráví ty večery, kdy jiní vyráží do městského ruchu :)
Pár krátkých úryvků z knihy
Kdykoli se setkáme v duchu hygge, ať už je to při grilování nebo kolem stolu v baru za chladného podzimního večera, cítíme se zakotveni na jednom místě.
Hygge je červená nit probíhající celým životem v Dánsku.
Hygge je fyzické a psychologické shromažďování se za účelem získání pocitu jistoty, že někam patříme.
Hygge je vlastnost přítomnosti a prožívání sounáležitosti. Je to pocit tepla, pohodlí a bezpečí. Hygge je prožívání vlastního já a splynutí s ostatními lidmi a místy, která nás ukotvují, dodávají nám odvahu a útěchu. Prožívat hygge znamená pocítit intimitu a propojení. Je to pocit zapojení se a účasti, vědomí, že náležíme jeden druhému a přítomnému okamžiku. Hygge je pocit hojnosti a spokojenosti. Hygge spočívá v být, nikoliv mít.
- Filozofie pro naplněný život. - The Guardian
Zdroj foto: instagram @patriciesolarikova, pixabay.com, knizniklub.cz

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.