Ať vás ke koupi rostlinných mlék vede intolerance laktózy, chuť nebo životní filozofie, jedno je zřejmé - složení těch kupovaných není vždy dokonalé. Často jsou doplněna o různá zahušťovadla, aromata či další zbytečné látky. Stejně tak výběr. Vanilka, čokoláda a...to je vlastně vše. Pojďme si tedy vyrobit rostlinná mléka doma. Z čehokoliv a ochucená dle nejdivočejších fantazií.
S neustále se rozšiřující nabídkou výkonných mixérů je čím dál tím snadnější vyrobit v teple domova produkty, které umí být velmi drahé i když tomu tak vůbec nemusí být. Rostlinná mléka, jejichž cena za litr se často může pohybovat i kolem stokoruny, umixujete za její zlomek. S čerstvými jahodami, raw kakaem nebo skořicí. S čímkoliv, co vás napadne.
Přináším vám pár nápadů, od kterých se dá odpíchnout. Základní recept je totiž velmi podobný u všech druhů. Benefitem však je, jak už jsem psala výše, výkonný mixér. Ten klasický totiž nemá takovou sílu, aby vše rozmixoval skutečně najemno, abyste využili maximum. Nicméně, nezoufejte - lze použít i běžný, jen budete mít o trochu "odpadu" víc. Jenže takové zbytky se dají využít dál - do těsta či náplně na koláč, do lívanců, müsli....
Quinoové s malinami
1 hrnek vařené quinoy
3 hrnky vody
½ hrnku malin
1 lžička vanilkového extraktu
5 datlí nebo 1 lžíce javorového sirupu
větší špetka soli
1. Vařenou quinou zalijte vodou a pořádně rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a mixujte tak dlouho, dokud směs není hladká.
2. Přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a vymačkejte přebytečnou tekutinu.
3. Uchovejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.
Kokosové s vanilkou
1 hrnek hrubého strouhaného kokosu
3 hrnky vody
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce kokosového cukru
větší špetka soli
1. Večer před plánovanou výrobou zalijte kokos vodou a nechte v lednici. Druhý den přelijte směs (včetně vody) do mixéru a pořádně promixujte. Přidejte ostatní suroviny, ještě jednou prožeňte mixérem a přeceďte (přes plátýnko nebo velmi jemné sítko).
2. Uchovejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.
3. Kokosovou drť můžete uchovat například do koláče nebo do ovesné kaše.
Pohankové s čokoládou
1 hrnek pohanky
3 hrnky vody
1 lžíce raw kakaa
5 datlí nebo lžíce javorového sirupu
1 lžička mleté skořice
větší špetka soli
1. Pohanku večer před plánovanou výrobou namočte a dejte do lednice. Druhý den slijte a pořádně propláchněte. Dejte do mixéru, zalijte třemi hrnky vody a pořádně promixujte.
2. Poté přidejte ostatní suroviny a ještě jednou prožeňte mixérem, aby se vše dokonale propojilo.
3. Směs přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko. Mléko uchovejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.