Výborné, rychlé a bezvýčitkové ořechové tyčinky, které si můžete připravit sami doma, jsou skvělou alternativou k nezdravým sladkostem, když vás honí mlsná. Koukněte, jak neuvěřitelně jednoduchá je jejich příprava.
Na recept na tyto ořechové raw tyčinky jsem opravdu pyšná. Je to jedna z nejlepších sladkostí, jakou jsem kdy jedla a nic nepřeváží pocit, jako když mlsáte sladkost, která chutná nejen vám, ale i vašemu okolí a které navíc můžete sníst kolik chcete!
A nemusíte se bát – raw v názvu neznačí, že potřebujete nějaké nedostupné nebo neznámé suroviny, ani že postup bude časově či jinak náročný. K tomuto receptu mě přivedla věc, kterou známe všichni. Máte na něco chuť, nejlépe asi tak po obědě a nebo vás honí mlsná ještě před obědem. Jenže v rámci mého současného životního stylu, kdy jsou zakázány jakékoliv formy cukru a pšenice, je toto dost problém. A tak jsem našla pro mě výbornou alternativu dostupnou v každém obchodě se zdravou výživou – raw proteinové tyčinky. Jenže jako u každého raw/vegan/bio/fairtrade/zdravého atd. produktu společně s počtem přízvisek stoupá také jeho cena. Ale jejich výhoda (kromě skvělé chuti a prospěšného efektu na zdraví) spočívá v tom, že všechny tyto potraviny si můžete vyrobit doma, takže se můžete vyhnout nejen průmyslovému zpracování, ale také pár korun ušetříte. Jen za pomocí mixéru a vlastních rukou. Protože když se podíváte na složení těchto produktů uvidíte vždy věci jako – kokosový olej, datle, agávový/datlový/rýžový/kukuřičný sirup, případně agar-agar a tak dále. Takže žádná éčka, ani suroviny, jejichž název nejste schopni spojit s formou či obsahem.
Ale už dost bylo řečí. Na přípravu cca 10 kusů báječných a hlavně domácích (=levnějších) raw tyčinek, jejichž příprava nezabere víc než 10 minut, potřebujete jen zajít do oříškárny a tam koupit:
10-12 čerstvých vypeckovaných datlí
Půl hrnku oloupaných, nesolených, nepražených mandlí
Půl hrnku nesoleného, nepraženého kešu
Hrnek nastrouhaného kokosu
Lžíci kokosového oleje (může být i míň, orientačne lžíce, aby hmota držela pohromadě)
Pečící papír
Všechny ingredience nahážeme do mixéru a rozmixujeme na padrť. Ani jedna z ingrediencí není tak tvrdá jako například vlašské nebo lískové ořechy, takže si myslím, že ani méně silný mixér by s tím neměl být problém. Možná bude akorát občas potřeba trochu napěchovat směs k nožům, aby se směs hezky propojila.
Po zhruba 2-3 minutách mixování můžeme začít formovat tyčinky. Záleží na vás, jestli zvolíte tvar tyčinek, kuliček, válečků... Můj postup je takový, že na nastříhané kusy pečícího papíru o velikosti zhruba 15x15 cm vždy naložím takovou část směsi, aby zhruba odpovídala gramáži a tvaru proteinových tyčinek, na které jsme zvyklí z obchodu a pomocí ohýbání krajů pečícího papíru vytvaruju tyčinku.
Po vytvarování a zabalení tyčinek do pečícího papíru je vložíme zhruba na 30 minut do mrazáku.
A pak už bez výčitek vytahujeme z mrazáku mlsáme minimálně tři dny (protože nám doma nikdy déle nevydržíJ).
Dobrou chuť!
Vaše T.