V článku najdete překvapivě jednoduchý postup přípravy mého oblíbeného druhu sushi - SHIKAI MAKI, což je opravdová lahůdka pro oči. :)
V článku je postup vysvětlen opravdu od základů. Najdete v něm popis surovin, pomůcek, přípravu rýže i samotného shikai maki.

Abyste mohli dělat sushi, budete potřebovat hlavně bambusovou podložku k rolování sushi. V nouzi můžete použít jinou podložku, která musí být ale dostatečně pevná i ohebná. Pokud si podložku nechcete ušpinit, doporučuji ji obalit v potravinářské fólii.
Co se týče surovin, budete potřebovat:
- speciální sushi rýži
- rýžový ocet na sushi
- plátky řasy Nori
- suroviny na plnění - avokádo, mango, okurku, krabí tyčinky, syrové ryby...
- sójovou omáčku (oblíbená, ale taky dost drahá je sójová omáčka kikkoman)
- nakládaný zázvor
- wasabi pastu (koupíte buď hotovou, nebo prášek na smíchání s vodou)
Všechny suroviny koupíte přes internet ve specializovaných e-shopech, nebo i v obchodech, např. Tesco.
Na servírování budete navíc potřebovat talířky, mističky na míchání wasabi se sójovou omáčkou a hlavně jídelní hůlky. :)

PŘÍPRAVA RÝŽE je sama o sobě složitější, než jste zvyklí.. Proto přidávám odkaz, podle kterého rýži sama připravuji: http://www.toprecepty.cz/recept/1436-maki-sushi/
PAPAYA SHIKAI MAKI - postup ve fotografiích
(anglický zdroj: forfood.rezimo.com)

1. Rozkrojte si řasu nori na 2 poloviny a ty položte nad sebe tak, aby se okraje překrývaly.
Slepte je dohromady troškou vody.

2. Dejte na řasu rýži, ale nechte volné cca 2-3cm od začátku i od konce.

3. Roztlačte rýži po celé řase, opět nechejte volný začátek i konec.

4. Pevně srolujte za pomoci podložky.
(Pokud nevíte jak na to, najděte si postup u obyčejného sushi maki na youtube)

5. Rozřízněte rolku na 2 poloviny. Použijte ostrý nůž namočený ve vodě!

6. Rozřízněte každou polovinu ještě jednou.

7. Spojte další 2 poloviny řasy Nori stejně jako v kroku 1
a pak položte 2 z připravených kousků na okraj řasy tak, jak vidíte na fotografii.

8. Na první 2 kousky položte kousky papáji (nebo např. okurky, krabích tyčinek atd)
a navrch přidejte zbylé 2 kousky rozkrojené rolky - vnitřní částí ven.

9. Za pomoci podložky opět pevně srolujte. Konec řasy navlhčete vodou a zalepte.

10. Ostrým a navlhčeným nožem překrojte na 4 stejně velké kousky.

11. Tak a teď už se můžete kochat výsledkem. :)