Dýňová sezóna je v plném proudu a na food blozích se to dýňovými recepty jenom hemží. Nové a nové kombinace, zajímavé příchutě a originální pokrmy. Protože dýňových nápadů není na podzim nikdy dost, rozhodli jsme se pro vás připravit druhý článek plný oranžové inspirace. :)
Dýňová polévka s červenou čočkou a kokosovým mlékem podle reBarbora's Kitchen
Začneme typickým dýňovým receptem na trochu netypický způsob. Dýňovou polévku už si vyzkoušel snad každý z nás, ať už jen ochutnat nebo i uvařit. Její variabilita je neskutečná. Dá se dochutit na mnoho způsobů a můžete si ji připravit hustší jako krém či řidší. Záleží zkrátka na tom, co vám chutná. Nás zaujala veganská varianta s červenou čočkou a kokosovým mlékem podle blogerky Báry.
Potřebujeme:
600 ml zeleninového vývaru
300 - 350 g dýně Hokaido
hrst červené čočky
4 lístky šalvěje
50 ml kokosového mléka nebo smetany (klidně i víc, dle chuti)
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup najdete na blogu.
K dýňové polévce, krému, k masu nebo jen tak samostatně. Naplnit, zapéct nebo jako pochutina k vínu? Dýňové tortilly mají velké využití. Jak si je dáte vy? :)
Potřebujeme:
500g hladké pšeničné mouky
2 lžičky soli
1/2 sáčku prášku do pečiva
1/2 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku vody
1/2 hrnku dýňového pyré
Postup najdete na blogu.
Podzimní salát podle Coolinářky
K čemu by se takové dýňové tortilly ještě mohly hodit? No přeci k dobrému salátku v podzimním stylu, do kterého bude ideálně také zapojena dýně. Jeden takový delikátní salátek si můžete připravit podle Coolinářky.
Potřebujeme:
salát polníček
střední červená řepa
1/2 menší dýně Hokaido
vlašské ořechy
sýr Niva
olivový olej
balzamiková redukce
sůl
Postup najdete na blogu.
Je to rychlé, snadné, vydatné, ale hlavně chuťově výborné jídlo, které vás příjemně naladí do sychravého dne a zasytí jak k obědu, tak třeba k večeři. Tenhle recept vám půjde hladce, protože je podle Smooth Cooking.
Potřebujeme:
350 g bramborových noků
polévková lžíce másla
1 cibule
hrst šalvěje
1/2 dýně hokaido
parmezán, sůl, pepř
Postup najdete na blogu.
Dýňové smoothie s dýňovým kořením "Pumpkin Pie Smoothie" podle Mon Café Blog
Jako sladká tečka na závěr meníčka, jako snídaně nebo rychlá svačinka, anebo prostě tehdy, když zrovna dostanete chuť. Dýňové smoothie potěší vaše chuťové buňky svou specifickou chutí a lehkostí.
Potřebujeme:
1/2 hrnku pyré z dýně
1 zmražený banán (může být i čerstvý)
1 hrnek mandlového mléka
1 kávová lžička javorového sirupu
3/4 kávové lžičky dýňového koření (skořice, mletý zázvor, mletý muškátový oříšek, mleté nové koření, mletý hřebíček)
Dýňové pyré:
1 dýně hokkaidó
2 - 3 lžíce vody
2 lžíce medu
Postup najdete na blogu.
Tak kterou dýňovou dobrotu vyzkoušíte? Napište nám do komentářů, co z dýní nejraději připravujete vy. :)