Karamel. Už jen při vyřčení toho slova se většina lidí zasní a vybaví se jim ta úžasná specifická chuť, jemná tahavá či křupavá konzistence. Právě na podzim a v zimě je karamel velmi oblíbenou pochoutkou, a proto jsme si pro vás připravili výběr toho nejlákavějšího, co jsme našli u food blogerek.
Tartaletky se slaným karamelem, čokoládou a ořechy podle blogu Z pekáčku
Karamel miluje snad každý a co teprve slaný karamel? Tahle dokonalá sladko slaná kombinace obletěla svět a stala se jednou z nejoblíbenějších příchutí vůbec. Výrazná, štiplavá, hřejivá... V kombinaci s čokoládou neodolatelná. Co takhle tartaletky v tomto stylu? To musíte vyzkoušet!
Na krustičku potřebujeme:
240 g hladké mouky
60 g cukru
180 g másla
30 g kakaa
Slaný karamel:
225 g krupicového cukru
125 ml minimálně
30% smetany ke šlehání
30 g másla
1/2 lžičky mořské soli
Čokoládová ganache:
165 g kvalitní hořké čokolády ( já použila 85%)
60 ml minimálně 30 % smetany ke šlehání
40 g másla
Dokončení:
Vlašské ořechy
1/2 lžičky mořské hrubé soli
Postup najdete na blogu.
Dýňový koláč se slaným karamelem podle Mon Café blog
Podzim a dýně jsou skoro synonyma. Kombinace specifické dýňové příchuti se sladko slaným karamelem je prostě exkluzivní. Autorka blogu Mon Café tuto kombinaci vyzdvihla prostřednictvím úžasného koláče, který se hodí pro každou příležitost nebo třeba jen tak ke kávě.
Na těsto potřebujeme:
2 hrnky (250 ml) špaldové hladké mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička sody
1,5 hrnku třtinového cukru
2 vejce
3/4 hrnku oleje
6 vrchovatých polévkových lžic dýňového pyré (cca 200 g)
3/4 kávové lžičky skořice
1/4 kávové lžičky mletého zázvoru
1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 kávové lžičky mletého nového koření
1/4 kávové lžičky mletého hřebíčku
Dýňové pyré:
1 menší máslová dýně
3 lžíce vody
2 lžíce medu
Krém:
500 g mascarpone
100 g povoleného másla
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 kávová lžička javorového sirupu
Slaný karamel:
100 g cukru krystal
100 ml smetany na šlehání
70 g másla
1/2 kávové lžičky soli
Postup najdete na blogu.
Čokoládový cheesecake s karamelem a ořechy podle Cat and Cook
Co by to bylo za článek o dezertech, kdyby nám tu chyběl pořádný cheesecake? Právě čokoládový je jeden z nejoblíbenějších a doplněný o tekutý či křupavý karamel je prostě božský. Ivča z Cat and Cook poradí, jak na tuhle lahůdku.
Potřebujeme:
Forma 18 – 20 cm
260 g máslových sušenek / BEBE sušenek
150 g másla
vanilkový lusk
600 g krémového sýra
200 g crème fraîche (vysokotučná zakysaná smetana)
150 – 200 g min. 70% čokolády
cca 200 g pudrového cukru (dle chuti)
250 g ořechů (pekanové + další druhy)
Mléčný karamel:
245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
220 g cukru krupice
6 lžic vody
1 lžička přírodního vanilkového extraktu (pokud nemáš, nevadí, ale nenahrazuj umělým aromatem, ten není dobrý)
Postup najdete na blogu.
Za vyzkoušení určitě stojí i makronky se slaným karamelem, které připravovala Meg v kuchyni v CHUTNÁ TO?! a Pavla Cejnara si jimi naprosto získala. :)