K blogování o jídle ji nepřivedla jenom její vášeň k dobrým pokrmům, ale také slabý žaludek, který nesnesl všechno, co snědla. Musela si začít vybírat a poslouchat své tělo a potřeby. Navíc její blog vlastně vznikl jí za zády. Jak a proč? Je vášnivou milovnicí jídla a cestovatelkou a kromě svého blogu také fotí jídlo, točí a píše pro různé firmy. Plní si tak svůj sen. Seznam se s další blogerkou měsíce února, která zaujala svou originalitou a kvalitním blogem. ;-) Představujeme Terezu alias Inspired Kitchen.
Jmenuju se Terka a jídlo je moje práce i zábava. Kromě článků na svůj blog totiž pro další firmy ještě fotím jídlo, tvořím videa a píšu články. O jídle. Tak trochu si plním ten svůj sen: dělat to, co mě baví a naplňuje.
Proč jídlo?
Jídlem jsem se musela zabývat už odmalička. Musela jsem. Můj slabý žaludek mi dal vždycky co proto, když jsem snědla něco špatného. A řeknu vám, není nic horšího, když některý jídlo milujete, ale dělá vám problémy. Když sním trochu hranolek, nebude mi těžko? A jak se budu cítit po tomhle, nebude mi blbě? Nebudu před lidmi vypadat divně, když radši vůbec nebudu nic jíst? Odhalení intolerance lepku a laktózy pro mě vlastně bylo vysvobozením. Začala jsem úplně od znovu, a to hlavně u sebe. Začala jsem konečně poslouchat své tělo a jeho potřeby. A podle toho vařit.
Foto: Inspired Kitchen
Pak vznikla myšlenka psát blog. Nápad hezkej, realizace horší. Blog vlastně vznikl za mými zády.
Znáte to, obdivujete všechny ty krásný blogy, chcete něco podobnýho, ale to je buď škola, práce, nebo nějaký jiný pytel výmluv, proč se k tomu nemůžete dokopat. Blog už jsem měla vymyšlený do putníku, ale pořád nic. Tak se toho na tajňačku ujmul přítel. V období před Vánoci měl najednou moc práce. Chodil domů pozdě, byl pořád u počítače a pak mi blog dal jako dárek pod stromeček k Vánocům. Respektive jeho screenshoty ve velkých deskách. Přiznám se, že žádný dárek mě nedostal jako tenhle. Dárky totiž vůbec nemusí stát majlant. Když je něco od srdíčka, rozbrečí vás i obyčejné desky.
Tak jsem začala psát o tom, jak jíst zdravě. A zároveň rychle a chutně.
Nemám ráda dlouhý vyvařování v kuchyni a šíleně pracný postupy, který stejně skončí nezdarem. Zaměřuju se proto na recepty, které jsou snadné, rychlé a zároveň se po nich budete cítit dobře. Takže vás nezacpou a neunaví, teda pokud toho nesníte tuny. Na blogu se také dozvíte, co to pro mě zdravě jíst znamená. Že i s určitými omezeními to nutně nemusí znamenat jen to, že se něco smí a něco nesmí. Zdravá strava je o tom, že se máte rádi. Že si dopřáváte kvalitní potraviny. Že si na jídlo uděláte čas, klid a přemýšlíte o něm. Že se občas rozmazlíte a dáte si něco dobrého. A nejvíc získáte, když k tomu odpočíváte, sportujete, děláte to, co vás baví a máte prostě šťastnou hlavu.
Blog není nic pro introverta? Ale jo. Jen to chce ten správnej balanc.
Začít blogovat pro mě nebylo nic jednoduchýho. Jsem povahou spíš introvert a nebylo pro mě lehké se ukázat a otevřít lidem. A už vůbec ne sdílet můj soukromý život na sociálních sítích, na kterých je ta realita vnímaná tak nějak jinak. Blog mě postupně naučil mít sociální sítě ráda a používat je, ale zároveň se do nich nezamotat. Nechat se jimi bavit, sledovat a inspirovat se těmi, kteří jsou mi sympatičtí, ale když začnu žít víc na mobilu než v přítomnosti, je to pro mě ten pravý moment z nich odejít a žít. Protože tu přítomnost nám žádná sociální síť nemůže nahradit.
Foto: Inspired Kitchen
Moje největší inspirace? Hledám ji ve světě.
Hodně lidí se mě ptá, kde k receptům beru inspiraci. Tu čerpám buď ze zahraničních blogů, nebo na cestách. S přítelem jsme jak vášniví cestovatelé, kteří by nejraději procestovali celý svět, tak i milovníci jídla. Takže naše cesty dopadnou vždycky hodně kulinářsky. Jíme jak po restauracích, tak i na ulici, prošmejdíme každý kurz vaření a nejraději vyzvídáme od místních, jak se co připravuje. Skrz jídlo zemi a její povahu stejně nejlépe poznáte. Cestování mi taky pomáhá si uvědomit, jak šťastný a bohatý život mám a že si ho mám vážit.
Jde to i bez masa. Nevěříte? Tak zkuste :-)
Moje recepty jsou převážně veganské a vegetariánské. Maso jsem přestala jíst před pěti lety a nechybí mi. A hrozně mě baví to, že rostlinná strava vyhovuje nejenom slabšímu trávení, ale zároveň je ohleduplná k planetě a ještě chutná skvěle. Třeba takový indický dhal, což je polévka z červené čočky, kterou všem doporučuju vyzkoušet. Dělám ji fakt hodně často a ještě se nám nepřejedla. Navíc ji máte za 20 minut hotovou, takže pro ty, kterým se nechce příliš vyvařovat, nebo zrovna umírají hlady, je to značka ideál J
Recept na indický dhal
Množství: 4 porce
Ingredience:
- 200 gramů červené čočky
- 4 velká rajčata
- 400 ml vody
- 1 velká červená nebo bílá cibule
- 1 lžička červené kari pasty (používám značku Cock Brand)
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička koření garam masala
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
Foto: Inspired Kitchen
Postup:
- Nejdříve si připravte rajčatovou omáčku. Jednoduše rozmixujte dvě rajčata s 200 ml vody a půl lžičkou soli – tento krok můžete vynechat a jednoduše koupit nějaké kvalitní rajčatové sugo, passatu nebo protlak. Pokud máte dobrá rajčata, doporučuji domácí omáčku zkusit, je to s ní takové víc fresh. :-)
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci osmahněte na rostlinném oleji. Přidejte lžíci červené kari pasty a lehce opečte, tak se rozvoní a uvolní všechny chutě.
- Poté přidejte červenou čočku a zalijte zbylou vodou. Čočku chvíli povařte, dokud všechnu vodu nevsákne, pak přilijte rajčatovou omáčku, ochuťte lžičkou soli, kořením garam masala a mletým koriandrem. Vařte, dokud čočka úplně nezměkne, většinou jí to trvá tak 5-8 minut.
- Na závěr přidejte zbylá dvě rajčata, která nakrájíte na menší kousky. Nechte je trochu prohřát, aby změkla. Polévku ještě podle chuti osolte a pak posypte čerstvým koriandrem pro osvěžení a barvičku. A jestli to na vás pálí málo, přidejte více kari pasty nebo nakrájenou chilli papričku. Ať to má grády. :-)
INST @inspired_kitchen