Je to skoro rok, co se z Kačí stala maminka. A tak se ze Smooth & Cooking kromě food a lifestyle blogerky vyklubala také mamablogerka. A tuhle roli si užívá. Její Instagram je toho důkazem. A i když jí okolí tvrdilo, že všechny ty povinnosti kolem mateřství, blogování, vaření nebo spolupráce s firmami nebude stíhat, ona si je ještě užívá. Svůj čas dělí mezi malého Tobínka, manžela a blog. Tvoří, když malý spí a po večerech. Během vaření dává na své pocity, chuťové buňky a hlavně dary přírody, její nejzamilovanější jídlo jsou hovězí líčka na červeném víně a denně dostávat několik nabídek na spolupráci. To je Kateřina Kuranova, pro níž je blogování snová činnost. A více se dozvíš v rozhovoru. ;-)
Ahoj Kačí, v současnosti jsi žena několika rolí. Máma, blogerka, food nadšenec, milovnice cestování a autorka knihy České smoothie. Co z toho je ti nejbližší?
Určitě role maminky. Je to role, na kterou jsem se těšila několik let. Ale jelikož neumím dělat jednu věc, tak jakmile to bylo možné, začala jsem opět blogovat, cestovat a navštěvovat nové kavárny. Tobínek je společenské dítě a tak je perfektní parťák na cesty a pro další aktivity.
Jak zvládáš věnovat se jako maminka ještě svým koníčkům, vaření, blogu a dalším?
Dle toho, co mi každý říkal, jsem si myslela, že to zvládat nebudu. Ale jak já o sobě říkám, jsem naspeedovaná myš. Nevím, kde se ta energie ve mně bere, ale je tam. Asi je to tím, že momentálně vše, co dělám, mě baví a naplňuje. Ale každý den není posvícení a tak jsou i dny, kdy potřebuji vypnout a nic nedělat.
Foto: Smooth & Cooking
Co tě přivedlo k blogování? A jaké byly tvoje blogerské začátky?
Blogovat jsem začala ve chvíli, kdy jsem nevěděla, že blogování existuje. Ráda jsem hostila své přátele a ti po mně vždy chtěli recept. Zprvu jsem jim ho přepisovala na papír, pak mě ale napadlo založit nějakou stránku, kam je sepíši a vždy odešlu jen odkaz. Byla to tehdy stránka s koncovkou .blog.cz a vybrala jsem si ji, protože byla zdarma. Po chvíli se návštěvnost rozrostla i mimo mé přátelé, čtenáři mi začali komentovat recepty a hlavně podle mě vařit. V tu chvíli jsem si založila doménu smoothcooking.cz.
Začínala jsem bez úmyslu blogovat a tedy stát se blogerkou a možná proto to šlo samo. Na nic jsem netlačila, fotky fotila mobilem pod digestoří a nechávalo mě to chladnou. Pár těchto úlovků na blogu ještě najdete a když na ně narazím, tak se zastydím, ale vlastně si říkám, jak je to hezký, že jsem to tehdy vůbec neřešila.
Proč Smooth&cooking?
Původně to bylo Smooth cooking, protože mi lidé říkají Smooth. Jenže po pár letech čistě food blogu jsem měla potřebu začít psát i o cestování za jídlem a nyní i o svém životě, tak jsem to přejmenovala na Smooth and cooking. Tedy „Smooth“ jsem já a "cooking“ je to, co chci, aby stále bylo dominantou blogu. Vlastně bych to přeložila jako Kačí a vaření.
Foto: Smooth & Cooking
Můžeš nás uvést do obrazu, jak vypadá běžný pracovní den foodblogerky? :-)
Mé dny jsou hodně chaotické a to proto, že i když si určité věci naplánuji, tak to málokdy vyjde. Je to proto, že ne vždy mám na něco chuť, energii, světlo a nebo nepřijde paní múza, a tak svou práci musím odložit.
Ale pokud vše klapne, tak s Tobínkem vstaneme, nasnídáme se a čekáme na donášku farmářských potravin z e-shopu. Někdy ale vyrazíme skrz parky přímo na farmářské trhy. Zde načerpám energii z úžasné atmosféry, vyfotím si dary přírody a jdeme zpět domů. Jakmile Tobínek usne, tak se pustím do přípravy daného receptu, u kterého fotím na 99 % fotopostup a finální fotky. Když se Tobínek vzbudí, tak se naobědváme a hrajeme si spolu a čekáme na tátu, až přijde z práce. Buď ještě někam vyrazíme nebo trávíme čas spolu. Vykoupeme Tobínka, nakrmíme a uložíme. Nyní se opět z mámy stává food blogerka, usedám k počítači, upravuji fotky a sepisuji článek. Končím většinou v 23 hodin, vypínám počítač a jdu spát.
Někdy ale také strávím celý den úklidem či výletem za věcmi potřebnými k focení.
Ve tvých videích vídáme i tvého manžela. Zapojuje se dobrovolně? :-) A s čím vším ti pomáhá?
Ano, dobrovolně. :-) Do ničeho bych ho nenutila jen pro zvýšení sledovanosti. Jeho to baví. Někdy více, někdy méně. Podle toho je často na fotografiích či videích. Nejvíc mi nyní pomáhá se zabavením Tobínka, když je zrovna světlo a já potřebuji teď hned fotit. Ale co se blogování týče, tak mi stále něco přidržuje, podává a nejčastěji jezdí do obchodu, když mi zrovna dojde nějaká surovina. A že se to stává opravdu často. :-)
Co nebo kdo ti dodává nejvíc energie pokračovat a vymýšlet nové recepty, články, videa…?
Určitě čtenáři. Je to ten největší a nejlepší hnací motor. Bez jejich zpětné vazby bych nedokázala tvořit.
Jsi při vaření experimentátorka? Zkoušíš bláznivé kombinace, nebo jsi spíš klasik? :-)
Hodně dávám na svůj pocit, chuťové buňky a hlavně dary přírody. Občas koupím nějakou surovinu, kterou neznám a snažím se ji někam zakomponovat. To je asi můj největší experiment. :-) Většinou se ale držím klasiky a chutí, které k sobě dlouhodobě patří.
Co ty a exotické pokrmy? Říkají ti něco třeba hmyzí speciality?
Vůbec. Asi kdybych dostala otázku, co nejvíce speciálního či výjimečného jsem kdy snědla, tak nemám odpověď. :-)
Před dvěma roky ti vyšla kniha České smoothie. Proč ses rozhodla napsat knihu a proč na toto téma?
Tehdy jsem měla období, kdy jsem denně, i několikrát denně pila smoothie. Absolutně jsem tomu propadla. Pomohlo mi i po zdravotní stránce, a tak jsem se o tyto recepty a zkušenosti dělila na blogu. Denně mi chodilo několik zpráv s dotazy na recept, na možnosti kombinování daných surovin, či kdy, co a jak pít. Stále jsem odpovídala a odpovídala, až jsem si řekla, že by bylo dobré to celé sepsat. V tu chvíli mi napsalo nakladatelství, že chtějí vydat smoothie kuchařku a jestli bych do toho šla s nimi. Bylo to perfektní načasování, a tak jsem řekla, že ano, ale jen pod podmínkou, že bude sestavené České republice na míru. Tedy řídit se sezónností a potravinami, které rostou tady. Jim se to moc líbilo, a tak jsem vydala kuchařku České smoothie.
Foto: Smooth & Cooking
A chystáš nějakou další kuchařku nebo knihu?
Nabídek dostávám hodně, dokonce i na pokráčování knihy České smoothie. Jen nyní mám jiné priority a s Tobínkem si nedovedu představit, kdy bych to zvládala. Ono blogování, práce a malé miminko zabere hodně času a asi ani jednoho se nechci vzdát. Takže si myslím, že to přijde, až Tobínek bude chodit třeba do školky. Jestli v tu chvíli o mě bude ještě zájem. :-D.
Máš nějaký svůj blogerský sen, čeho bys chtěla dosáhnout?
Já si myslím, že už jsem dosáhla. Teď už ho jen udržet. Mám úžasný čtenáře, návštěvnost blogu stále roste, zpětná vazba je více než skvělá a nabídky práce a spolupráce jsou zajímavější a zajímavější. Nikdy jsem netoužila být "ta“ neznámější či nejlepší. Vždy jsem toužila, aby si moji čtenáři z návštěvy blogu odnesli to, co jim chci předat. A to se doufám daří. Dle zpráv určitě.
Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo?
Na tuto otázku odpovídám už několik let stejně. Ač maso z mého jídelníčku pomalu a jistě mizí, tak nejraději mám hovězí líčka na červeném víně nebo hovězí po burgundsku. Asi je to tím, že se skládá z kvalitních surovin, příprava je delší, a tak si toto jídlo člověk nedá každý druhý týden a spíše ho připravuje na nějakou významou událost a oslavu.
Foto: Smooth & Cooking
Čemu dáváš při přípravě jídla přednost – aby bylo zdravé, nebo aby dobře chutnalo?
Asi ani jednomu. Mám ráda zdravé jídlo, které dobře chutná. Ale asi se raději přikloním k jídlu, které dobře chutná a je méně zdravé, než k jídlu, které nechutná vůbec, ale zdravé je. :-)
Řešíš nějak zdravou výživu? Jaké jsou tvoje zásady zdravé výživy, které dodržuješ? Můžeš se s námi o ně podělit?
Já bych řekla, že neřeším. Jen ráda jím kvalitní jídlo z kvalitních surovin. Celkově ale miluji zeleninu, ovoce, luštěniny, obiloviny a ryby. Takže můj jídelníček se z toho skládá automaticky, anichž bych nad tím přemýšlela.
Základem je mít v lednici vždy dostatek čerstvé zeleniny, ovoce, mléčných produktů, luštěnin a obilovin ve špajzce a také třeba sušená rajčata, olivy a nějaký dobrý olej. Z toho jde vždy vykouzlit dobré jídlo, která je hotové za pár minut.
A jaká národní kuchyně ti nejvíc chutná? Máš konkrétní místo, zemi, město…, kde ti nejvíc chutnalo?
Nejvíc mi je blízká středomořská a poslední dobou i asijská kuchyně. Asi je to tím, že se zde často používají ryby a mořské plody, čerstvé suroviny a hodně zeleniny. Není mi po tom těžko a dobře se to tráví.
Nejraději jezdíme do Francie a třeba v Marseille máme oblíbenou restauraci, která je hned vedle moře, je z ní vidět nádherný západ slunce, připavují tam slávky na několik způsobů a cenově je dostupná pro normálního člověka. Tam se vracíme pokaždé, když v Marseille jsme.
Foto: Smooth & Cooking
Kde čerpáš inspiraci pro svoji tvorbu?
Nejvíce v restauracích, kavárnách, street festivalech či třeba v nějakém pojízdném food trucku. Snažím se vždy na těchto místech ochutnat to, co bych si doma sama neudělala a poznat tak nové chutě. K tomu mám pár oblíbených kuchařských pořadů, webů a hlavně na Instagramu je tolik inspirace, že jen prohlížením člověka napadá tisíce jídel, které by šel uvařit.
Kdo tě inspiruje z jiných blogerů nebo youtuberů? Sleduješ někoho ze zahraničí?
Moje nejoblíbenější blogerka je austrálská Donna Hay. V českém rybníčku se snažím neinspirovat se, protože mi přijde, že se to pak točí stále kolem toho stejného. Ale miluji třeba @Neplechanaplechu, @PGfoodies, @kitchenettehome, @CatandCook.cz, @dominika.po, @Terka.Mleckova, @KarolinaFour.cz a ohledně skladby surovin mi nejvíce předává @Nehladu.
Chystáš nějakou akci pro svoje fanoušky, nebo workshop, kde se s tebou teď mohou lidé potkat?
Nikdy jsem na tohle nemyslela, protože mám asi malé sebevědomí a nikdy mi nepřišlo, že bych uměla něco tak výjimečného, co bych mohla lidem na workshopu předat. Ale zájem je o to veliký, a tak když holky @mamyvbrne připravovaly další workshop, tak nás napadlo, že bych tam mohla přednášet o mých začátcích a o tom, jak se prosadit v dnešní době v daném oboru. Tohle se plánuje na květen 2018.
Foto: Smooth & Cooking
Jaké je tvoje životní motto, nebo myšlenka, kterou se řídíš a která ti je nejbližší? :-)
Mám jich opravdu hodně, ale nejčastěji opakuji Karma je zdarma. Jednoduše se řídím tím, že když udělám něco dobrého pro ostatní, tak někdy ostatní udělají něco dobrého pro mě. Jsem v tomhle možná naivní, ale díky tomu mi přijde ten svět zase o trošku hezčí. :-)
Dostáváš nabídky spolupráce od firem, webů nebo třeba restaurací? S kým momentálně spolupracuješ?
Ano, dostávám. Denně mi chodí několik emailů. Proto se snažím přijímat ty, které něco dají mně a zároveň něco dají mým čtenářům.
Momentálně již několik let spolupracuji se Svět bedýnek a to tak, že pro ně píši recepty. Skrze blog nyní nově s Nutrícií, Samsungem, UGO či Tchibem.
Podle čeho si takovou spolupráci vybíráš?
Nejvíc mé rozhodnutí ovlivní myšlenka, která za projektem stojí. Když to řeknu přehnaně, tak i za krémem na ruce může stát krásný projekt, podporující přírodu, který vybízí lidi se zamyslet nad plýtváním surovin a zanášením a zatěžováním planety. Dále, jestli je to dlouhodobá spolupráce či jednorázová. A také, jaký člověk jí komunikuje. Kolikrát agentura nezvolila úplně vhodně svého zaměstnance, a i když za to firma nemůže, tak komunikace je tak složitá, že od toho raději odstoupím. :-)
Foto: Smooth & Cooking
Čím se chceš živit v budoucnu?
Nad touhle otázkou přemýšlím hodně často. Vždycky jsem měla takový sen, abych byla na půl ženou v domácnosti a měla čas se věnovat dětem, trávit s nimi čas a rozvýjet je. A tu druhou půlku dne bych se chtěla věnovat něčemu týkající se psaní, focení a asi celkově on-line marketingu. Jen nevím, zda tím, kdo to vymýšlí a sestavuje, či tím, kdo to tvoří. Uvidíme, kam mě život zavane. Ale vyloženě cíl či sen nemám.
Co tě dělá šťastnou?
Můj manžel, syn a život, který momentálně žiji. Možná občas působím jako takový sluníčkář. Ale naučila jsem se ze života odstarnit elementy, který mě nutí myslet negativně, a naopak se obklopit lidmi a činnostmi, které mi vytváří úsměv na rtech. Samozřejmě, že člověk žije i tu realitu, ale od té doby, co jsem udělala toto rozhodnutí, tak mi je mnohem lépe a tak trošku koukám na ten náš svět s růžovými brýlemi.
Chtěla bys něco vzkázat našim čtenářkám a poradit těm, kdo s blogování začínají a narážejí na překážky?
Blogování vypadá jako snová činnost. To také je. Nabízí spoustu příležitostí, které je dobré ve správnou chvíli uchopit. Jen pamatujte na to, že je důležité koukat dlouhodobě. Občas totiž přijde nabídka, která působí neuvěřitelně, je krásně zaplacená, ale nakonec můžete zjistit, že do budoucna spolupráce s touto firmou negativně ovlivní další kontakty a spolupráce. Jednoduše řečeno, podepisujte se pod to, co si dokážete obhájit a nebudete se za to za pár měsíců stydět.
Ale také pamatujte na to, že člověk se rozvíjí a určitými kroky je potřeba projít, abyste zjistili, jakým směrem se chcete vydat.
Blogerky.cz Ti děkují za rozhovor a přejí hodně osobních i tvůrčích úspěchů! ;-)
BLOG: www.smoothcooking.cz
INST: @smoothandcooking
FB: Smooth&cooking
YT: Kateřina Kuranova
Zaujal Tě rozhovor s Kačí? Byl pro Tebe inspirací? Napiš nám to do komentářů a taky koho ráda sleduješ Ty a s kým si chceš přečíst rozhovor! Pokusíme se vyplnit Ti Tvoje přání. ;-)