Burgery má většina lidí spojené s fast foody, spoustou tuku a nezdravých potravin. Když si takový burger představíme, jako první nás napadne sladká bílá houska, pořádný flák tučného masa, sýra, tučná majonéza a tak dále a tak dále. Food blogerky jsou ale vyhlášené tím, že umí dělat věci jinak a to platí i u takové hvězdy letních grilovaček, jako je právě burger.
Lehký letní burger podle Detox chutně
Foto: detoxchutne.cz
Burger nemusí být prohřešek plný nezdravých potravin. Bára z Blogu Detox chutně pojala letní burger opravdu po svém a nám se tento nápad moc líbí. Namísto housek použila velké žampiony, které jsou v kombinaci s červenou řepou a kozím sýrem naprosto delikátní. My už jsme recept zařadili na letní grilovací seznam. A vy? :)
Na 2 porce potřebujeme:
4 velké žampiony
Balzamikový krém Kalamáta Chili
pár lístků čerstvého špenátu/rukoly
měkký kozí sýr
1 červená řepa
1 bulva celeru
2 lžíce dýňových semínek
2 mrkve
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce kokosového oleje
kurkuma
sůl
Postup najdete u Báry na blogu.
Low carb burger se zeleným chřestem podle Fitspiration
Foto: fispiration.cz
Holky z blogu Fitspiration neberou svůj životní styl na lehkou váhu. Zároveň si ale stojí za tím, že nemusíte hladovět a vynechávat ze svého jídelníčku živočišné produkty, abyste vypadaly dobře. Jejich burger vás rozhodně potěší nejen skvělou chutí, ale taky množstvím kalorií. :)
Na 1 burger potřebujeme:
200 g libového mletého hovězího masa
polovinu celozrnné housky (30 g)
plátek eidamu s 20 % t.v.s. (20 g)
dva plátky hermelínu light (cca 20 g)
plátek listového salátu
dva plátky rajčete
troška najemno nasekané jarní cibulky
několik kousků zeleného chřestu
10 g hořčice / kečupu slazeného stévií (na potření housky)
Postup najdete u Verči a Terky na blogu.
Vegan burgery podle Fit food lover
Foto: fit-food-lover.blogspot.cz
I jedlíci masa si od klasických masových burgerů občas rádi odpočinou a ochutnají něco nového a nezvyklého. Anežka z blogu Fit food lover připravila úžasné veganské burgery, které prostě musíte vyzkoušet. Kombinace bohatých chutí vás zaručeně nadchne a domácí houstičky tomu dodají dokonalou tečku. Pokud čekáte veganskou návštěvu nebo chystáte večerní grilování s kamarádkami, pak už víte, čím je překvapit.
Na 5 housek budeme potřebovat:
200g hladké mouky
300g celozrnné mouky
1 lžička soli
150ml olivového oleje
250ml vlažné vody
1/2 kostky droždí
2 lžičky cukru
Na 15 falafelů:
300g uvařené cizrny
120g mrkve
35g petržele
1/2 malé cibule
1 stroužek česneku
10g jarní cibulky
bylinky- podle chuti, Anežka použila sušenou bazalku
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžičky římského kmínu
sůl, pepř, chili podle chuti
5 lžic olivového oleje
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce chia semínek
100ml vody
Na humus:
180g uvařené cizrny
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového chili krému
Na hranolky:
1 batát
1 petržel
1 lžíce olivového oleje
koření- sůl, pepř, chili, bylinky
balzamikový barbecue krém
Postup najdete u Anežky na blogu.
Skvělou inspiraci na burgery získáte také v Chutná to na grilu, kde se utkaly máma s dcerou v burgerové challenge. Jak uspěl veganský burger proti masovému? :)