Jsou malé, sladké a hříšně dobré. Kdo by je nemiloval. Makronky jsou velmi populárním dezertem a Meg v kuchyni nám v pořadu CHUTNÁ TO?! ukázala jak na ně. :)
Potřebujeme:
• jemně mleté blanšírované mandle (cca 112 g)
• moučkový cukr (204 g)
• vaječné bílky (asi ze 3-4 vajec)
• cukr krupice (170 g)
• máslo (140 g)
• smetana ke šlehání (130 ml)
• sůl
Postup:
- Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem a přesyjeme přes sítko.
- Bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem až do "vysušeného" vzhledu.
- Pokud chceme do bílkové hmoty v tuto chvíli můžeme přidat barvivo, nejlépe gelové, a znovu minutu šleháme na maximum.
- Mandle s cukrem vmícháme do vyšlehaných bílků na několkrát, a opatrně spojíme tak, aby nebyla hmota příliš tekutá a aby se dobře slévala. (Uvidíte ve videu.)
- Dáme do zdobícího sáčku na nastříkáme makronky rovnoměrně na pečící papír. Můžeme použít šablonu pro sjednocení velikosti.
- Několikrát bouchneme plechem o linku nebo o zem, aby zmizely všechny bublinky.
- Necháme je zaschnout alespoň 20 minut a pokud nelepí, dáme je péct na 135°C na 18 minut.
- Po vychladnutí je slepíme krémem a necháme přes noc v lednici.
Krém:
- V hrnci si zkaramelizujeme cukr, přidáme 30g másla a přilijeme ohřátou smetanu a sůl. Potom si vyšleháme karamel v pokojové teplotě se zbytkem másla.