Podzim už je za dveřmi a k tomuto sychravému období neodmyslitelně patří dýně. Zvolit si můžeme z několika druhů a dá se připravit na sladko i na slano. Díky své neutrální chuti je velmi variabilní, a proto s ní v kuchyni můžete vytvářet hotové kulinářské zázraky. Pojďme se inspirovat jedněmi z nejlepších dýňových receptů českých food blogerek.
Koláč ze špagetové dýně podle Cukrfree
Ta kombinace a rozmanitost chutí, voňavá dýně a rozpuštěný sýr. Kdo by odolal slanému koláči čerstvě vytaženému z trouby? My tedy rozhodně ne.
Budeme potřebovat:
1 velká nebo 2 menší upečené špagetové dýně
1 větší cuketa
1 nasekaná červená cibule
4 nasekané stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
1 lžíce oregana
250 g na kostičky nakrájených portobello žampionů
200 g sýra ricotta
20 g strouhaného parmazánu
3 vejce
200 g strouhaného sýra
himalájská sůl
pepř
ghí
olivový olej
čerstvá bazalka
Postup najdete na blogu.
Cupcakes z dýně hokkaido s nektarinkovou polevou podle Bohyně kuchyně
Máte rádi nadýchané cupcakes s lahodnou polevou na vrchu? Ideální, když čekáte návštěvu, chystáte oslavu nebo máte prostě jen chuť na něco sladkého.
Potřebujeme:
200 g dýně hokkaido
200 g cukru – nejlepší by bylo použít hnědý, ale krupice postačí
80 g hladké mouky
70 g celozrnné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
80 ml rostlinného oleje
2 vejce
půl lžičky skořice
hrst sekaných ořechů
Postup najdete na blogu.
Zapečená špagetová dýně "caprese" (primal) podle Primal/Paleo Lifestyle
Když se dvě úžasné věci spojí v jednu nemůže z toho vzniknout nic míň, než delikatesa. Pečená dýně s oblíbených salátem Caprese? Za nás rozhodně palec nahoru!
Potřebujeme:
1 špagetová dýně
2 velká zralá rajčata
80 g mozzarelly
pár lístků čerstvé bazalky
lžička balzamika
olivový olej
himalajská sůl
čerstvě drcený pepř
Postup najdete na blogu.
Dýně v kokosovém mléce podle blogu Bistro32
Pečenou dýni už jste jedli a dýňový krém už vás nebaví? Vyzkoušejte něco neobvyklého, nového a stejně lahodného.
Na 6 porcí potřebujeme:
600 g dýně hokkaidó
400 ml plechovka kokosového mléka
200 ml vody
400 g plechovka cizrny
2 lžíce červené kari pasty
100 g červené čočky
olej sůl
2 - 3 cm kousek citrónové trávy
čerstvý koriandr na posypání
smažená cibulka na posypání
+ basmati rýže jako příloha
Postup najdete na blogu.
Co by to bylo za inspiraci bez tématického cheesecaku? Už jen ten název nás nutí dostat chuť na tenhle luxusní dezert. Vyzkoušíte?
Potřebujeme:
Na korpus:
ovesné vločky
přepuštěné máslo nebo kokosový olej
troška mléka
Na krém:
1 menší dýni hokkaido
2 velká balení Lučiny (čerstvé) nebo Philadelphie
2 vejce
1 tvaroh ve vaničce
třtinový cukr/med/stévie nebo jiné oblíbené sladidlo
muškátový oříšek, skořice
Postup najdete na blogu.
Dobrou chuť!