Chlupaté risotto a dort naháč? Tohle menu si pro nás připravila Ivča z blogu Cat and Cook. Vyzkoušejte ho taky a vyhrajte luxusní odšťavňovač od Philipsu.
Chřestu je známo až 300 druhů a v obchodech seženeme zelený, bílý i fialový. Je velmi příznivý pro naše zdraví. Prospívá při onemocnění ledvin, poruchách funkcí jater a žlučníku, ulevuje od bolesti zad a dokonce může být i prevencí nádorů. Je velmi snadno stravitelný a také je známý pro své afrodiziakální účinky. Používal se již ve starém Egyptě a od té doby se dostal do kuchyní po celém světě.
Aby si chřest zachoval své skvělé vlastnosti, jako je křehkost, krásná barva a skvělá chuť, je dobré ho oblanšírovat. Jak blanšírovat, nám poradila Ivča z blogu Cat and Cook, která ze zeleného chřestu připravila pravé italské risotto, které doplnila sladkou tečkou, úžasným dortem naháčem.
Jak menu chutnalo moderátorovi Pavlovi Cejnarovi, se můžete podívat v kuchařské show CHUTNÁ TO?!.
Na chlupaté chřestové risotto potřebujeme:
Na vývar:
2 cibule
4 mrkve
3 petržele (kořen)
petržel kudrnka (nebo hladkolistá, 50g)
1 řapíkatý celer (jedno balení)
1 rajče
Na risotto:
chřest zelený, asi 30 ks (co nejčerstvější)
200g másla
1 menší cibule nebo větší šalotka
320 g rýže Carnaroli/Arborio – kulatozrná rýže vhodná na risotto
láhev suchého bílého vína – takové, které byste se nestyděli vypít :-)
200 g parmigiano reggiano
Na mrkvový dort "Naháč":
100 g vlašských ořechů
400 g mrkve
260 g hladké mouky
jedlá soda
kypřící prášek
skořice
4 velká vejce (200 g)
310 g cukru krupice
240 ml slunečnicového oleje
Krém:
500 g philadelphia cheese (ideální koupit velké balení v Makru)
250 g másla
jedlé květy (např. axamitník – prodává Makro)
maliny, jahody, borůvky (od všeho 1 balení)
700 g Marks and Spencer icing sugar* / Pudrový cukr zn. Diamant v krabičce**
Pokud chcete vyhrát stejný odšťavňovač, jaký od nás dostala Ivča, stačí uvařit jeden z těchto receptů, vyfotit ho a dát na instagram s hashtagem #chutnato a označit @chutnato, anebo nám ho pošlete na email chutnato@blogtv.cz.
Další skvělé recepty najdete na BLOG TV. :)