Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, i já nejsem vyjímkou. Ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý.
Na
základní med je potřeba 300 až 400 květů smetanky, 2 l vody a 2 až 3 kg krystalového cukru. S jeho přípravou postupujeme obdobně jako u níže popsaného medu.
Pampeliškový med se skořicí
Suroviny: 2 l vody, 300 ks květů smetanky, 7 ks hřebíčku, 2 ks pomeranče, 1 ks skořice, 2 až 3 kg krystalového cukru, 2 ks citronu
Postup:
Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony, a také skořici s hřebíčkem. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs nemáme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, medík má tendenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.
Pampeliškový med s citrónem
Suroviny: 2 ks citronu, 400 ks květů pampelišek, 2 l vody, 2 až 3 kg cukru krystal
Postup: Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.
Pampeliškový med s citrusy
Suroviny: 400 ks květů pampelišek, 1 kg cukr krystal, 1/2 pomeranče, 1 citron, 1 a 1/4 l vody
Postup: Opět dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.