Müsli tyčinka je pro nás rychlá svačina, zdroj energie nebo prostě jen dobrota do kapsy. Bereme ji jako samozřejmost, prostě si vezmeme kousek v obchodě, hodíme do košíku a je to. Přemýšleli jste však někdy nad tím, jak se k nám vlastně dostaly nebo zda je možné si něco podobného vyrobit ve vlastní kuchyni? Tímto vás vítám u krátkého seriálu, ve kterém se postupně seznámíte s výrobou zdravé domácí svačinky bez zbytečných přídavků. Najdete zde recepty zdravé, bez lepku, pořádně poctivé, čokoládové, s ovocem, ale také pro děti.
Cereální tyčinky se u nás objevily v 90. letech a způsobily hotové pozdvižení – úžasná zdravá věc plná vitamínů, která je skvělá na hubnutí. Tehdy jsme však nebyli zvyklí číst tolik etikety a s nadšením do sebe hrnuli hromadu cukrů, nezdravých tuků a průmyslových aditiv. Překvapivě jsme nehubli a nebyli ani zdravější. Nyní, když se doba změnila, výrobci více dbají na to, z čeho se právě ty jejich produkty skládají, protože již ví, že my víme :)
Granola (pečená směs vloček) a müsli (směs vloček nepečených) vznikly nezávisle na sobě kolem roku 1900. Prapůvod samotných tyčinek však sahá až do 30. let minulého století. Poprvé se pečená svačinka z ovesných vloček objevila v Anglii pod názvem flapjack. Základní recept tehdy sestával z ovesných vloček, tuku a velkého množství cukru v různých podobách. Smyslem bylo spíše dodat energii při těžké práci, než přinést na trh nějakou superzdravou potravinu (ostatně tehdy se na to příliš nehrálo, složení navíc zůstalo víceméně podobné tomu původnímu). V Anglii je flapjack stále populární, müsli tyčinka/granola bar si získala prakticky celý svět.
I když se různé druhy ve svém složení a zpracování trochu liší a v terminologii se tak můžeme ztrácet, jedno mají společné – základ tvoří obilnina doplněná například o ořechy, ovoce a semínka. Od uvedení na trh již uplynulo hodně vody a výběr se rozšířil – dnes se můžete rozhodovat mezi bezlepkovými, veganskými, proteinovými, bio, slanými, bez cukru... Ale hlavně – můžete zaběhnout do supermarketu nebo zdravé výživy, kde regál s hotovými výrobky minete, do košíku naházíte potřebné suroviny a doma si vyrobíte tyčinky vlastní, přesně podle svých představ.
Pro začátek uvádím základní recept, který lze všelijak obměňovat – ořechy a semínka volte dle chuti nebo je rovnou vyměňte za ovoce nebo čokoládu, slaďte dle libosti medem či jiným sirupem, který máte rádi. V příštím díle se podíváme na to, jak mohou být müsli tyčinky zdraví prospěšné a co je třeba hlídat, aby tomu tak skutečně bylo.
ZÁKLADNÍ RECEPT
12 tyčinek, 15 minut + chladnutí
- 2 hrnky vloček (ovesných, špaldových, ječných - nepoužívejte vločky jemné)
- 1 hrnek ořechů (kešu, para, lískové, mandle...)
- 1/2 hrnku semínek (slunečnicová, dýňová, chia...)
- 1 hrnek čerstvých datlí bez pecek
- 1/3 hrnku medu/javorového sirupu/datlového sirupu...
- 1/4 hrnku ořechového másla (arašídové, mandlové, kešu...)
- 1/2 hrnku sušeného ovoce (hrušky, papája, brusinky...)
- 1/2 lžičky koření (skořice, perníkové, špetka vanilky...)
- 1/4 lžičky soli
1. Troubu předehřejte na 170°C. Na plech rozprostřete vločky, nasekané ořechy a semínka. Pečte, dokud se příjemně nerozvoní (cca 10 minut). Hlídejte, ať se vám nespálí. Tento krok je nepovinný, ale tyčinky poté chutnají úplně jinak a lépe, než když pečení vynecháte.
2. Opláchnuté vypeckované datle rozmixujte v robotu v kompaktní hmotu.
3. V rendlíku prohřívejte ořechové máslo a sirup/med, dokud se nepropojí a nejsou tekutější.
4. Ve velké míse pečlivě smíchejte opražené vločky, ořechy a semínka, rozmixované datle, směs ořechového másla a sladidla, sušené ovoce, sůl a koření.
5. Směs přendejte do potravinovou fólií vystlané formy o rozměrech cca 20x20 cm a pořádně upěchujte, aby tyčinky držely pohromadě. Dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
6. Vzniklou hmotu vyndejte z formy, vybalte z fólie a ostrým nožem rozkrájejte na 12 kousků. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.