Chcete mít zdravé kosti? Svaly? Nervy? Mozek? Srdce? Cévy? Zuby? Nehty? Vlasy? Pleť?
Špenát pochází z oblasti Íránu a Afganistánu, do Evropy ho přinesli Španělé.. Známe několik odrůd špenátu, ve svém použití se však příliš neliší. :)
Obsahuje velice cenné látky, množství důležitých vitaminů a minerálů nezbytných pro naše zdraví. Vyznačuje se vysokým obsahem vitaminu A, vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. :) Špenát dokáže usměrňovat a ozdravovat široký záběr životních funkcí!
Má široké uplatnění při přípravě pokrmů, v syrovém stavu se hodí do salátů, předkrmů a pod., tepelně upravený ho známe především jako přílohu, výborná je i špenátová polévka nebo plněné špenátové rolky, nákypy, omáčky, omelety.. :) Skvělý je v kombinaci s těstovinami nebo na pizzu, hodí se také k různě upraveným masům, mořským plodům apod. Díky bohatosti na minerály je špenát velice oblíben u vegetariánů a veganů.. A teď už k receptům!
1) Placičky:
do rozšlehaného vajíčka s mlékem přidáme špenát, nakrájenou šunku, mouku, osolíme, nalijeme na teflonovou pánev a nasucho upečeme. :) Podáváme s čerstvou zeleninou nebo salátem.
2) Muffiny: http://instagram.com/p/drNZ0psBFu/
špenát rozmrazíme a vymačkáme přebytečnou vodu, rozpustíme si máslo a zchladlé ho smícháme s vejci, mlékem, moukou a kypřícím práškem. :) Nakonec přidáme sůl, očesnekujeme a umícháme těsto, které rozdělíme do formiček, na vrch dáme na kostičky nakrájený sýr, a pečeme asi 20 minut na 200°C.