24.04.2017 | GetTheLouk

Kamufláž

Energie do kapsy - 3. díl (dětem)

10.04.2017
Kamila Opl
Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.

Zkoumali jste někdy, co skrývají barevné obaly müsli tyčinek pro nejmenší? Raději už to nedělejte a vyrobte dětem (nebo s nimi) zdravé svačinky plné věcí, které budou milovat.

I když na vás z obalů křičí slova jako vitamíny, zdraví, zoubky & kosti, nelze se na ně vždy spolehnout. Kompletní složení může veškeré přidané klady zničit a nezřídka na konci seznamu surovin najdete nenápadnou poznámku „může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Éčka. V domácích podmínkách se jim zaručeně vyhnete.
Výroba tyčinek je skvělou příležitostí k tomu zapojit i děti. Činnost je to velmi jednoduchá a každý mrňous bude nadšený výsledkem, který zaručeně přijde. Společně můžete nejen míchat suroviny, ale především lze na malých pomocnících nechat celou část od vykrájení až po ozdobení.
Žádný z receptů neobsahuje rafinovaný cukr, barviva ani éčka. Jelikož jsou oba druhy tyčinek čistě přírodního složení, nemají samozřejmě takovou výdrž jako ty kupované. Lépe bude, když je necháte ve vzduchotěsné nádobě v lednici a spotřebujete do několika dnů (konkrétní doba je uvedena u každého receptu zvlášť). Nemusíte se však bát – mizet budou rychlostí blesku (testováno na dětech i dospělých).
S čokoládou & ořechy

2 hrnky pufované quinoy (nebo rýže/jáhel/amarantu...případně mix více druhů)
¼ hrnku + 1 lžíce kousků čokolády (hořká či mléčná dle chuti)
¼ hrnku chia semínek
¼ hrnku pekanových ořechů
1/3 hrnku medu
½ hrnku ořechového másla (arašídové nebo mandlové)
1 lžička vanilkového extraktu

1. V míse smíchejte pufované obilniny, semínka, nasekané ořechy a čokoládu (1 lžíci si odložte na později).
2. V rendlíku rozehřejte med a ořechové máslo (pokud není solené, přidejte ještě špetku soli) dokud se nespojí a směs není tekutější. Přidejte vanilkový extrakt.
3. Směsí přelijte suché suroviny, pořádně promíchejte a napěchujte do formy o rozměrech cca 20x25 cm, kterou jste si předem vyložili potravinovou fólií. Vršek zasypte zbylou lžící kousků čokolády, které do „těsta“ ještě trochu vmáčknete.
4. Nechte vychladit. Pak můžete vykrajovat různé tvary (spíše jednoduché, aby se v úzkých místech nelámaly), nebo rovnou nakrájet na tyčinky. Pokud vykrajujete, ze zbylé hmoty můžete vytvarovat kuličky. Pro snazší práci si můžete ruce potřít nějakým chuťově nevýrazným olejem.
5. Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží minimálně 10 dní).

Růžové s malinami & kokosem

Tyto tyčinky jsou poměrně netypické a ukazují, že müsli svačina nemusí být vždy úplně suchá. Díky použití čerstvých nebo mražených malin jsou velmi osvěžující a šťavnaté.

1 hrnek malin (mohou být i mražené)
2/3 hrnku jemných ovesných vloček
½ – 1 hrnek strouhaného kokosu (tip níže)
¼ hrnku medu
¼ hrnku kokosového másla
½ hrnku sušených brusinek – klikvy
volitelně: bílá čokoláda na dozdobení

1. Do mísy robotu vsypte vločky, maliny a kokos (tip: použijete-li čerstvé maliny, mělo by stačit ½ hrnku kokosu, pokud mražené, použijete minimálně ¾ hrnku – víc zatím nepřidávejte, konzistenci lze doladit později). Mixujte tak dlouho, až se všechny suroviny pořádně promísí a mají jemnou strukturu.
2. V rendlíku rozehřejte med a kokosové máslo a vlijte do robotu. Opět pořádně promixujte – hmota by měla vytvořit kouli.
3. Nakonec vsypte sušené brusinky a robot nechte ještě cca minutu běžet, dokud se brusinky nerozsekají na malé kousky. V tuto chvíli již poznáte, zda „těsto“ drží dobře pohromadě nebo není příliš vlhké. Pokud ano, postupně přidávejte další kokos.
4. Natlačte do formy na chléb o rozměrech cca 10x20 cm, kterou jste si předem vyložili potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice nebo na 20 minut do mrazáku.
5. Poté krájejte na čtverečky. Uchovávejte v lednici a s ohledem na využití čerstvého ovoce spotřebujte do 4 dní.
Tip: tyto tyčinky nejsou příliš sladké, můžete je proto pokapat rozpuštěnou bílou čokoládou.

Komentáře

Žádné komentáře, buďte první, kdo okomentuje tento článek.

Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit či registrovat. Zaregistrovat se

Kamila Opl

Tipy pro zdravé tělo & hlavu okořeněné o inspirativní příběhy s pořádnou dávkou motivace.


Czech Social Awards 2019

Global Social Awards

Czech Social Awards 2018

Největší inspirace pro krásné bydlení Vše pro vaše útulné bydlení :-)

Moderní portál o bydlení, největší inspirace pro interiéry a exteriéry.